I sommerferien havde jeg besøg af min niece Signe, og vi havde en hyggelig krea-dag.
En af de ting, vi lavede, var stempel-tekst på viskestykker.
Det er virkelig nemt, men kan give et helt nyt udtryk til viskestykkerne.
Gamle, brugte viskestykker kan sagtens bruges.
Vi brugte nye viskestykker, som havde ligget 24 timer i koldt vand og derefter blevet vasket ved 60 grader i maskinen. Hvis du også bruger nye viskestykker, vil jeg anbefale, at du giver dem samme tur inden der stemples på dem, så du har fået fjernet så meget af den overfladebehandling, de har fået under produktionen, som muligt.
Brug nogle viskestykker som ikke har for meget mønster, så teksten, du laver, får så ensfarvet en baggrund som muligt.
Jeg havde noget sort stoffarve fra Stoff & Stil, som vi brugte. Du kan jo helt selv bestemme, hvilken type tekstilfarve du vil bruge, og hvilken farve dit tryk skal være i.
BAre vær opmærksom på, at hvis du bruger mørke viskestykker, skal den farve du trykker med selvfølgelig kunne ses herpå eks. guld på mørkeblåt eller pink på sort.
Tjek at din farve er beregnet til bomuld og hvordan det skal fixeres - mit skal stryges på forsiden gennem et stykke tyndt stof i 3 minutter på varme for bomuld.
Signe var ikke helt så tilfreds med, at kanten rundt på hvert stempel, kunne ses på hvert bogstav, så hun forsøgte at tørre stemplet rundt om bogstavet af for farve, før hun trykkede det ned på viskestykket. Det gjorde at bogstaverne ikke fik så tydelig en kant rundt om, alt efter hvor grundig hun var med aftørringen.
Jo større stempler du bruger, jo tydeligere vil skriften stå frem.
Mine stempler er fra Tiger og er ret små, så skriften kommer ikke til at være helt sort, da der jo ikke kan være så meget stoffarve på de små bogstaver.
Vi lavede også nogle visekstykker med stencils, men her kom der så meget farve på, at det trængte igennem til den anden side, og skriften blev så baglæns der. Det var jeg ikke helt tilfreds med.
Så det lidt matte farve er at foretrække frem for farve, der trækker gennem stoffet, når nu man også kommer til at se bagsiden.
Hvis du ikke er til tekst på viskestykkerne, kan du sagtens bruge stempler med motiver i stedet.
Vi havde ikke lige en stempelpude med tekstilfarve, så vi lavede selv en af et stykke (ubrugt) skuresvamp i et syltetøjslåg. Det fungerede udemærket med den tekstilmaling vi brugte; hvis det er en meget tyndtflydende maling, kan det være, den synker for meget til bunds på en hjemmelavet stempelpude.
Materialer
Tekstilfarve
Stempler med bogstaver
Stempelpude
Viskestykker
Sådan laver du stempeltryk på viskestykker
1.
Start med at finde nogle gode citater, ordsprog o.l. som kan passe på et viskestykke.
Niecen og jeg blev enige om at "life is short - eat dessert first" var et ret godt budskab til vores viskestykke.
2.
Bestem hvor på viskestykket teksten skal stå.
Prøv af med rene stempler hvor meget teksten kommer til at fylde, så du ved, hvornår du skal starte på en ny linie.
3.
Begynd nu at stemple din tekst på viskestykket.
Det er helt ok, at det ikke bliver snorlige, det giver bare personlighed til trykket.
For at mindske den lille kant på hvert bogstav, kan du som Signe lige tørre stemplet rundt om bogstavet lidt af, inden du trykker ned på viskestykket.
4.
Lad stoffarven tørre.
5.
Fixer nu din tekst.
Det gøres ofte ved at styge på farven, men tjek hvad der står på din tekstilfarve, så du er helt sikker på, om det skal stryges på for- eller bagside og hvor længe.
6.
Dit viskestykke med tekst er nu færdigt.
Jeg vil anbefale, at du lige vasker det, inden det tages i brug.