DIY Fredag: Hjemmelavet selvhærdende ler

DIY Fredag på keramik temaugen, skal selvfølgelig være hvordan du selv laver selvhærdende ler også kendt som cold porcelain, polymer clay eller air dry clay.

I får både opskriften på det selvhærdende ler og ideer til, hvad det kan bruges til.

Det har nu ingenting med ler eller porcelæn at gøre, og konsistensen er helt anderledes end det ler, man bruger til juledekorationer. Jeg synes det mindede lidt mere om at arbejde i modellervoks.

Nu hedder det selvhærdende ler, men hvis du laver noget tykt (som mine lysestager), tager det MEGET lang tid om at hærde op af sig selv. Så kan man sætte lidt skub på ved at komme figurene i ovnen ved 100 grader C.

Den oprindelige opskrift er med majsmel, men da det koster fire gange så meget som kartoffelmel, tog jeg chancen og prøvede en omgang med majsstivelse og en med kartoffelmel. Begge virkede fint, men den med kartoffelmel var mere klisteret, mens den med majsstivelse var mere glat at arbejde med. Så jeg vil anbefale, at du bruger majsstivelse, men kartoffelmel kan til nøds bruges.

Der findes opskrifter, hvor der skal blandes lim i dejen, og det er sikkert også meget fint. Jeg havde bare ikke lyst til at skulle have lim i mine gryder og ved ikke, hvilke dampe det kan udvilke. Så jeg prøvede den simpleste opskrift jeg kunne finde, og det gik rigtig fint.

Når først du har sat din figur til tørre, kan du ikke ændre på den, da der nærmest dannes en skorpe på leret. Hvis der skal glattes noget, må det vente til leret er helt tørt, så kan kan du slibe det til med fint sandpapir.

Husk at du kan ikke bruge dette ler til vaser, krus og andet der kommer i kontakt med vand. Det vil bare få leret til at opløses.


Opskrift på hjemmelavet selvhærdende ler:

2 dele natron
1 del majsstivelse (kartoffelmel)
1,5 dele varmt vand

Ingredienser Hjemmelavet Ler

Om du vælger at din del skal være dl, liter, cup eller et hvilket som helst andet mål, er op til hvor meget ler, du skal bruge, opskriften viser bare forholdet mellem de forskellige ingredienser.

1.
Bland de tørre ingredienser sammen i en gryde.

2.
Hæld vandet ved og rør godt rundt.

Bland Ingredienser I Gryden

3.
Varm det op under omrøring ved medium varme.

4.
Når dejen begynder at klumpe sammen og blive sejt med en konsistens af tyk glasur, tages det af varmen og dejen overføres til et skærebræt.

Varm Ingredienserne Op

5.
Lad det køle af under en våd klud. Hvis dejen ikke dækkes til med noget fugtigt vil det begynde at danne skorpe.

6.
Ælt leret godt igennem og du kan begynde at lave figure af det.

Aelt Leret


Jeg startede med at lave to små runde lysestager til fyrfadslys af leret lavet af kartoffelmel. Jeg kom leret rundt om nogle små glas lysestager, istedet for bare at lave en fordybning i leret. Det gør det noget nemmere at få et hul som passer perfekt til fyrfadslys, og så er der en barriere mellem ler og lys.
Jeg fladede leret ud, lagde lysestagen i midten og samlede leret rundt om den til en flad kugle. Dejen var for sej og klæbrig til, at jeg kunne lave lysestagen kantet.
Fordi lysestagerne blev lavet med leret af kartoffelmel, kunne jeg ikke glatte overfladen, som man kan med almindeligt ler, det var præcist som at skulle lave lysestager af tyggegummi. Jeg er ret sikker på, at det ville have givet et glattere resultat, hvis jeg havde brugt leret af majsstivlse, her ville jeg nok også have kunnet lave kanter på stagen.

Af majstivelses-leret lavede jeg en lille bakke, som kan bruges til opbevaring smykker, til at stille et lille stilleben med lysestager og vaser på, som slikskål eller måske til at have skriveredskaber på.

Rul leret ud på en glat overflade drysset med majsstivelse.

Ler Rulles Ud

Som form brugte jeg et kvadratisk stykke papir, hvor jeg havde sat maskingtape rundt i kanten. Jeg skar leret ud efter papirets kant og brugte bagsiden af kniven til at markere kanten på indersiden af maskintapen, så mit fad kunne få en lille kant.
Hvilken form du bruger er en smagssag. Hvis du vil have en skål, kan du bruge en rund form og herefter lægge leret ned i en skål, så det hærder op i skålens form.

Skaer Efter Formen

Jeg lagde et stykke blonde over formen og rullede endnu en herhenover med kagerullen - det vil nok være bedst at gøre dette inden, formen skæres ud, da lidt at kant-markeringen forsvant, og leret blev rullet tyndere i den ene side. Blonden kan selvfølgelig også undlades.

Rul Blonde På

Buk kanterne op og sæt det lille fad til hærdning.

Buk Kanterne Op

Efterfølgende kan kanten lige slibes helt glat med fint sandpapir.

God fornøjelse med jeres selvhærdende ler af natron og majsstivelse.

Se vores store udvalg indenfor boligindretning her.

DiySelvhærdende ler