DIY Fredag: Lav platter om til bordskånere

Denne DIY Fredag er et tip til, hvordan du kan lave de gamle platter om til bordskånere.

Man kan finde masser af de flade platter i porcelæn med forskelligt design på loppemarkeder og i genbrugsbutikker. Det kan være med Piet Hein's Gruk, Royal Copenhagen eller (som jeg) Bjørn Wiinblad eller måske noget helt andet, som du lige er faldet for. En helt almindelig flad flise fra byggemarkedet kan også bruges - bare lige sørg for, at det er et materiale, som kan holde til, at man stille varme ting på det.
Juleplatter er ikke så gode, da de er let budede ligesom en tallerken. For at platten kan bruges som bordskåner, skal den være helt flad på både for og bagside.

Jeg er vild med Bjørn Wiinblad, og har af min svigermor fået nogle af de smukke Wiinblad platter.
Det der med at hænge dem op på væggen er ikke lige min stil, og vi har meget sjældent brug for smørrebrikker. Så de har ligget gemt væk i skænken, uden at jeg rigtigt vidste, hvad jeg skulle bruge dem til.
Jeg har tit tænkt, at de kunne være gode som bordskånere, men den glatte bagside, gør at de ikke ligger så fast på bordet.

Nu har jeg fundet ud af, at man jo bare kan sætte filtdubber på bagsiden. Det skader ikke selve platten og så skåner det bordet hvis platten har ujævnheder på bagsiden, og det får den til stå bedre fast på bordet.

Platterne er ofte lavet af keramik og kan derfor sagtens holde til, at man placerer en varm gryde på dem.
De kan også sagtens bruges til servering, de er jo både smukke og holdbare.

Materialer:
Platte
Filtdubber med klæb - fire små/mellemstore pr. platte

Platte Til Bordskaaner

Lav en platte om til en bordskåner

1.
Start med at vaske din platte. Så sørger du for, at de er helt rene fra start, da filten med klæb ikke er så glad for at blive våd.
En ren overflade uden fedtpletter o.l. gør også at klisteret på bagsiden af filtpuden sidder bedre fast.

2.
Sæt en filtdub fast på platten nær kanten, men ikke helt ude, ½ cm inde er meget passende. Hvis det er en rund platte, sætter du den bare hvor som helst langs kanten. Er platten elipseformet eller firkantet, vil jeg anbefale, at du sætter filtdubber i hjørnerne.
De fleste platter har et hul til ophæng, det er bedste ikke at sætte filtdubber her, da det er en mindre flade, de kan sidde fast i, og så kan man se filten gennem hullet.

3.
Sæt en filtdub mere på bagsiden af den runde platte overfor den første.

Filtdubber På Platte

4.
Sæt de sidste to filtpuder på så der er ca. lige stor afstand langs kanten mellem hver.

Platte Med Filtdubber

5.
Vend din platte om; den er nu hævet et lille stykke over bordpladen, så kun filten rammer bordet, og platten står fint fast.
Den er nu klar til at blive brugt som bordskåner - eller som et lille serveringsfad.

Filt Loefter Platte