DIY Fredag: Rundt juletræstæppe

Juletræstæpper behøver ikke være fyldt med nisser i røde og grønne farver, helst i korssting på hessian. Det er ihvertfald sådan jeg husker juletræstæpperne fra min barndom. Der er heldigvis sket en del på juletræstæppe-fronten, og der er kommet en hel del moderne, runde juletræstæpper på markedet.
Ferm Living laver nogle fine juletræstæpper med grafiske mønstre, de har en diameter på 120 cm. House Doctor har lavet et vendbart juletræstæppe, med en diameter på 100 cm.
Vil du gerne lave noget lignende selv, er det faktisk ikke ret svært. Så denne DIY Fredag er en guide til hvordan du selv kan sy et moderne rundt juletræstæppe.
Jeg kiggede forbi Stof2000 butikken i Århus C, som har et rigtig fint udvalg af bomuldsstof med geometriske mønstre. Især i tykt møbelstof har de meget jeg kunne forestille mig vil være perfekt til et moderne, rundt juletræstæppe. Dette koster 99,95 kr pr meter.

Hvis du gerne vil gøre det så enkelt som muligt kan du bruge et stort stykke stof til forsiden og så springe punkterne 3-8 over. Jeg har udvidet med at dele cirklen til forsiden op i otte trekantede "lagkage-stykker", så der kommer forskellige mønstre på juletræstæppets ene side. Lad bagsiden være i ét stykke stof, så har du to sider at bruge.
Opskriften på det hjemmelavede juletræstæppe kommer fra en amerikansk blog, og af en eller anden grund bruger amerikanerne juletræstæppet til at dække juletræsfoden, så der er hul i midten. Jeg har ændret det, så det er en hel cirkel, og man kan stille træet i midten oven på tæppet. Der er også foer inde i tæppet i den originale opskrift. Det har jeg valgt at udelade, så slipper man også for at quilte tæppet. Den amerikanske vejledning findes her. Det er også herfra jeg har lånt billederne af det meget iøjnefaldende juletræstæppe, jeg vil foretrække stof i noget mere neddæmpede mønstre, som sort/hvid.
Jeg har taget udgangspunkt i at tæppet skal have en diameter på 120cm, men det kan du selv rette til så det passer til din stues størrelse og dit juletræ.

Materialer:
Mønsterpapir, eller bagepapir
Snor (lidt mere end 60 cm lang)
Blyant
Bomuldsstof - 4 forskellige mønstre/farver á 0,5 m bredde til forside + 1 stykke på 130 cm til bagside; stoffet skal helst være 140cm bredt.
4 m Kantbånd
Tråd
Saks
Skrædderkridt, eller andet at tegne på stoffet med
Sømmål eller målebånd/lineal
Symaskine
Strygejern
Knappenåle

Sådan syr du dit eget runde juletræstæppe:
1:
Bred dit mønster papir ud, så du har et stort kvadrat.
Find ca. hvor midten er. Her sætter du den ene ende af snoren fast med en nål. I den anden ende af snoren binder du blyanten fast, så snoren mellem blyant og nål er 60 cm lang.
Tegn så en cirkel med blyanten, hvor du sørger for at holde snoren spændt hele tiden.
Det er altid en god ide lige at måle efter at ciklens radius nu også er 60 cm hele vejen rundt.

2:
Klip din cirkel ud.
Brug din cirkel som skabelon til at lave endnu en cirkel af mønsterpapiret, så du har til både for- og bagside af juletræstæppet.

3:
Fold den ene cirkel på midten tre gange, så den bliver delt op i 8 trekantede "lagkage-stykker".
Fold ciklen ud igen og klip stykkerne ud.

4:
Sæt dine otte cirkel-trekanter fast med knappenåle på de fire stykker stof.
Tegn rundt om hver trekant med dit kridt, men husk at lægge ca. 1 cm sømrum på de lange sider af trekanterne. Billed 3 viser hvordan du kan få plads til to trekanter på en halv meter stof. Husk at lægge dem ret præcist med trådretningen, så mønsteret kommer til at ligge ens på begge trekanter.
Fjern mønsterpapiret og klip dine otte stof-trekanter efter kridtstregerne.

5:
Sy zigzag på alle kanterne, så de ikke går op og flosser.

6:
Læg dine trekanter op så de danner en hel cirkel. Fordel trekanterne så de ligger i den rækkefølge du vil have dem i. Det er pænest ud hvis de to halvdele af cirklen er ens, især hvis du bruger stof med vildt mønster.

7:
Tag to stykker stof, som ligger ved siden af hinanden, og sy dem sammen på den ene langside - ret mod ret.
Fortsæt hele cirklen rundt.

8:
Læg dine syninger ned ved at stryge dem ned i midten. Så får du den glatteste overflade uden for mange buler omkring syningerne.
Dette punkt kan udelages, hvis man ikke er pernittengryn med om tæppet ligger helt flat, det bliver jo alligevel dækket af gaver.

9:
Læg din hele mønsterpapir-cirkel på det stykke stof, som skal være tæppets bagside, sæt det fast med knappenåle og tegn så hele vejen rundt med dit skrædderkridt.
*Hvis du laver dit tæppe af to hele cirkler, laver du den anden cirkle på det andet stykke stof.

10:
Fjern mønsterpapiret og klip din cirkel ud. Sy kanten rundt med zigzag.

11:
Læg dine to cirkler sammen vrang mod vrang og sæt dem sammen med knappenåle, så de ikke rykker sig når du syr.
Sy de to cirkler sammen tæt på kanten.

12:
Sæt kantbånd fast på bagsiden med knappenåle. Det giver det flotteste resultat, hvis det syes fast på bagsiden først.
Buk kantbåndet rundt, sæt det fast med nåle og sy det så fast på forsiden.

Nu er dit hjemmelavede juletræstæppe klar til at blive lagt under juletræet og blive dækket med gaver.