DIY Fredag: Prægning af papir

Der er lige så stille ved at komme julepynt, juleslik, julesmåkager og alt andet der kan sættes jul foran til salg i butikkerne. Det er ikke noget jeg er specielt vild med, jeg synes godt de kunne vente mindst en måned mere!
Men det har mindet mig om at hvis man selv skal lave julepynt og gaver, så skal man nok snart igang, hvis det skal nås inden december.

Denne uges DIY er derfor en guide til hvordan man laver prægninger i papir.
Jeg har brugt det på små manilla-mærker som skal bruges som til-og-fra kort, men man kan også lave det på større stykker papir/karton til hjemmelavede julekort. Det kan også se flot ud med prægninger på bordkort og invitationer eller visitkort.
Der findes smarte stempler som nemt kan klare det for dig, men dette er en helt low-tech måde at gøre det på, som ikke kræve store investeringer i specialværktøj.

Børn kan sagtens være med, men der skal lige en voksen til at hjælpe med at betjene hobbykniven.

Det du skal bruge er:
Et postkort (eks. Go'Card) eller anden hård karton
Manilla mærker eller andet papir du gerne vil have præget.
En hobbykniv med skæreunderlag
En strikkepind eller lignende med stump spids

1:
Jeg startede med at tegne manilla mærkerne af på postkortet, så jeg havde en skabelon af mærket. Lav det antal skabeloner, som du vil lave af forskellige figurer. Jeg nøjedes med to.
Tykkelsen af det karton, man laver sin skabelon af, har betydning for hvor dyb prægningen bliver - jo tykkere karton, jo tydeligere prægning.

2:
På skabelonen tegner du den figur du gerne vil præge i dit papir. Jeg synes det var rart at starte ud med nogle meget enkle figurer, som hjerte og stjerne. Nu det er ved at være jul, kan man jo også tegne en snemand, en nissehue eller et juletræ, som også er lette at præge.
Det kan anbefales at tegne med blyant eller med filtpen på den glatter overflade på postkortet, så man kan viske ud, hvis man ikke er helt tilfreds med sin figur eller placeringen af den.

3:
Skær figuren ud med en hobbykniv.

4:
Læg manillamærket ovenpå skabelonen på et blødt underlag. Skæreunderlaget fungerer fint.
Det papir man ønsker at lave prægning ned i skal ikke være for tyndt, for at prægningen sidder fast, og så man ikke bare prikker hul i papiret.
Pres forsigtigt med spidsen af strikkepinden deromkring hvor du tror hullet i skabelonen er; man mærker nemt forskellen når man rammer karton og ikke-karton. Når man har lokaliseret sit hul i skabelonen presser man forsigtigt papiret på sit manilla mærker ned med strikkepinden. Jeg synes det var nemmest at trykke kanten ned først og så presse midten ned til sidst, så var jeg sikker på at omridset blev helt tydeligt.
Hvis du bruger en spids strikkepind vil man lettere se de streger der presses ned i papiret. Så vælg noget med så rund en spids som muligt til at presse ned i papiret med, for at få den jævneste overflade på prægningen.

5:
Nu har du en fin prægning i dit manilla mærke, som sagtens kan bruges som til-og-fra kort som det er. Hvis man ikke vil have fordybningen på bagsiden, kan man lime to mærker sammen, så der ikke er en hulning der hvor man skal skrive til og fra på kortet.

De manillamærker jeg brugte havde forskellig tekstur. De sorte var i "rå" karton, så de var ikke så hårde og lette at bøje med en lidt ru overflade. De cremefarvede var en smule hårdere og havde en helt glat overflade, lidt som på et postkort. Resultatet blev bedst på de lyse kort. Det var lettere at styre at omridset på firguren blev helt tydelig når overfladen på papiret var glat, men en smule sværere at mærke skabelonen igennem. Det var bare ikke helt så let at tage billeder af den glatte, lyse overflade, der fungerede de sorte til og fra mærker bedst.