DIY Fredag: Hjemmelavede sprutter til for tidligt fødte babyer

For 16 år siden havde jeg job på Skejby Sygehus som rengøringsassistent. Det var meget smart, for på det tidspunkt var min søster indlagt på Skejby med sine tvillinger, som var født 3 måneder for tidligt.
Så kunne jeg jo lige smutte forbi i min frokostpause og sige hej til de to små - og de var meget små!

I dag er de nogle store unger - min nevø er endda blevet højere end mig - som bor i USA, går på High School, har fået kørekort og sender Snaps til deres moster, når de lige har tid.

Min egen oplevelse med at have neonatal-børn så tæt inde på livet, har givet mig lyst til at begynde at hækle sprutter til de små børn, som ligger i kuvøserne rundt om i landet lige nu.
Jeg har altid en masse rester bomuldsgarn, som jeg ville kunne bruge til at hækle sprutter af, og det virker også som en ting, der ikke er alt for svær at lave for sådan en begynder-hækler som mig. Og jeg har det altså bedst, når jeg har gang i noget kreativt, når vi sidder og ser tv om aftenen, eller mens jeg lytter til podcast/lydbøger i min lænestol.

Og hvorfor skal de for tidligt fødte børn, så have blæksprutter?
Det er for at give babyerne tryghed, og så de har noget at holde fast i. Spruttearmene er noget, der minder om den navlestreng, de ikke længere har at tage fat i, og i stedet griber de i alle de slanger og ledninger, de har inde i kuvøsen. Og det vil jo være bedre, at de holder i en blød sprutte-arm, end de river den slange, der giver dem mad, ud.

Det er en rar tanke, at det man laver, kan have stor betydning for en lille, bitte baby. Håndarbejde til velgørenhed er i mine øjne en rigtig god ting!

Spruttegruppen er en frivillig organisation, som indsamler de hjemmelavede sprutter og sørger for, de kommer ud til hospitalerne. Du skal altså ikke tage fat i det enkelte hospital, Spruttegruppen skal nok klare det hele - så kan hospitalspersonalet bruge deres tid på at passe på babyerne.
Spruttegruppen sørger for at indsamle sprutterne, som de vasker, tørrer og pakker forsvarligt ind, inden de bliver givet til hospitalerne.

Om du bare vil hækle en enkelt sprutte eller lave storproduktion er helt op til dig. Om de skal være med masser af farver og mønstre eller mere enkle er også helt op til den, der hækler.
Men når man først har fået lavet den første, er jeg ret sikker på, man lige vil lave en mere, for man kan jo altid lave den pænere/hurtigere/i en anden farve - det er ihvertfald sådan, jeg har det med karklud-hækling, så det er det nok også med sprutter.

Der er selvfølgelig nogle krav til sprutterne.
- De skal være lavet af 100% bomuld eller bambus, så de er bløde og kan tåle at blive vasket ved 60 grader.
- Der må ikke være løse øjne (i form af eks. knapper eller rulleøjne), de skal broderes eller hækles på, så de ikke kan falde af.
- Der må ikke være rangler eller klokker i, så de små babyer kan få ro.

Har du ikke selv garn, har Spruttegruppen fået doneret garn fra bl.a. Sandnes garn og private, som du kan få tilsendt til at hækle sprutter af, hvis bare du selv betaler portoen.

Det er heller ikke fordi, du behøver lave et free-style mønster til en sprutte, det kan du få hos Spruttegruppen. Der er både mønster til strik og hækling af blæksprutter og en hækleopskrift på en goble.

Vil du vide mere om, hvordan du hjælper med hjemmelavede sprutter til de små for tidligt fødte babyer, kan du besøge Spruttegruppens hjemmeside eller deres Facebook side.
Det er på Facebook siden, jeg har lånt billedet øverst, som er af nogle af de sprutter og gobler, de har fået doneret.

Og de små babyer, der får dine sprutter, vokser måske op og bliver skønne, unge mennesker, som min søsters tvillinger.
Billedet herunder tog jeg sidste år, da jeg besøgte dem, og vi på kanotur - nevøen gad ikke lige kigge (mon der ikke var en mobil mellem hænderne, der var mere spændende).
Kanotur