DIY Fredag: Havefliser

I min have er der en havegang ned midt i haven. Tidligere stod der et hus i bunden af haven, men vi er ved at bygge et nyt i den forreste del, og vi har en terrasse i siden af haven. Så havegangen har ikke rigtigt nogen funktion længere.

Jeg har et stykke tid tænkt på, at det kunne være rart at komme af med havegangen, for den består bare af nogle gamle betonfliser, som ikke helt har samme størrelse, og så er de ved at være helt dækket af græsplænen. Men da vi har en meget våd have, er det nu meget rart, at der er nogle tørre sten at stå på, når plænen er oversvømmet.

Måske jeg bare skulle lave nogle nye fliser til haven selv.

Når man selv støber fliser i beton, som skal bruges udendørs, kan det være en fordel at give de færdige fliser noget beskyttelse eller imprægnering, så de kan holde til at være ude i vejr og vind.

Her er nogle forskellige hjemmelavede havefliser

Hos DIY Fun Ideas findes en en god vejledning til at lave moderne havefliser af beton med små detaljer af glas.
Det ser ret nemt ud, og jeg kan godt lide, at det kun er nogle få, små stykker glas i siden, og ikke hele flisen er dækket af glasstykker.

Hjemmelavede Havefliser Beton Glas

 

Instructables har en vejledning til hjemmelavede betonfliser, som er lavet af grov grus, hvilket giver en mindre glat flise, når den er våd. Jeg kan også godt lide det grove udtryk.

Grov Diy Betonflise

 

Man kan også lave aftryk ned i den glatte beton, når man støber fliserne. Det er fint med naturlige ting eks. som hos Wayfair der har aftryk af blade eller Instructables, der har brugt et stykke gran, som i mine øjne kommer til at ligne en fjer.
Jeg tænker, at det kunne være fint at bruge noget, som allerede vokser i min have såsom blade fra æbletræet eller noget af det lange græs med frø i toppen.
Personligt er jeg ikke så vild med fliser med form som et stort blad fra eks. rabarber, men det er også en mulighed.

Blade Aftryk Haveflise

 

En anden mulighed er at støbe sine fliser i en form. Det kan være en kageform med mønster i bunden, foliebakker, specialforme til beton eller anden form som er nogenlunde flad og har en passende størrelse. Hos muregrej har de mange forskellige støbeforme til betonfliser.
Eller du kan gøre som Rosy Scription og presse din form ned i overfladen af din betonflise. Det kan jo være svært at få betonen ud af formen, så det er måske en meget smart måde at gøre det på, hvis der skal laves flere ens fliser.

Aftryk Diy Beton Flise

 

Den hurtigste måde at lave personlige fliser, er at bruge fliser fra byggemarkedet og så male dem. Leelah Loves har brugt en stencil og lavet fine marokanskinspirerede fliser i grøn og hvid. Jeg er også ret vild med hende mindre fliser i klare farver med forskellige orientalske mønstre.
Husk at bruge maling der er slidstærk og vandfast, så det kan holde til at blive gået på.

Malet Betonflise