DIY Fredag: Græskar

Denne fredags DIY er til alle de forældre der i den næste uge har børnene hjemme fordi der er skolernes efterårsferie.
Hvad skal man dog sætte ungerne til!?!?
Nu er det jo efterår og derfor tæt på Halloween, så det vrimler med græskar. Her får I så en guide til hvordan man kan pynter et græskar uden at skære i det, men også tips til udskæringer, og et par ideer til hvordan man laver en Jack o Lantern uden et græskar.
Skulle der mangle mere inspiration kan man lynhurtigt finde tonsvis af ideer med en hurtig søgning på Pinterest! Det er der, jeg har fundet de fleste af ideerne i dette blogindlæg.

For at starte med græskarlamper uden græskar, så skrev jeg for nogle år siden et blogindlæg om at beklæde sytetøjsglas med orange silkepapir og sort karton til øjne og mund som så bliver til en lille græskarlygte. Du kan finde vejledning i blogindlægget her.
En ny ide jeg godt kan lide er at tegne "græskar-ansigt" på orange balloner og måske spøgelse og dødningehoveder på hvide. Det er en nem og ikke svinende måde at lave Jack o lanterns.
Man kan også male runde, flade sten orange og så tegne ansigter på. For at få lidt mere sjov ud af stenene, kan man lave små spilleplader med de samme ansigter, og så har man et hjemmelavet spil Halloween billedlotteri. Man kan også lave ens ansigter på sten-par, og bruge det som vendespil. Så skal man bare sørge for at stenene ligner hinanden ret godt, så det ikke bliver for let fordi man kan kende stenen med det rigtige ansigt.
En anden måde at få et græskarhoved uden et græskar, er ved at bruge orange papirbolde og klistre ansigter klippet ud i sort karton på. Orange papir-bikubebolde kan bla købes her i fire forskellige størrelser.

Hvis du gerne vil bruge et rigtigt græskar, men helst ikke vil igang med at udhule det, er der flere muligheder for at pynte et helt græskar.
Vælg et lyst græskar, eller mal et orange hvid, hvorpå man klistrer blade med decoupage. Det er en fordel at bruge pressede blade, så de er helt flade og lettere sidder fast på græskarret.
Man kan også lime blonder og kniplinger fast på sit græskar. For at gøre det lidt mere uhyggeligt, som jo er kendetegnet for Halloween, kan man bruge sorte blonder over et lyst græskar, eller et malet græskar. Blonderne giver græskarret noget gotiske og kan også minde om spindelvæv, så lige i Halloween-ånden.
Man kan også male og tegne på sine græskar. Man kan tegne det klassiske ansigt, eller uhyggelige figurer som spøgelser, hekse eller en sort kat der skyder ryg. Vil man gerne have det lidt mere elegant kan man give sit græskar en omgang guldspray. Dæk græskarret med klistermærker eller stensils så guldsprayen ikke bare dækker hele overfladen. Man kan også bruge en guld tusch hvis man vil lave mere indviklede mønstre, som ikke er så nemme med en stensil, eks. spindelvævet som ses på græskarret i nederste højre hjørne på billede 5 ovenfor.
Et græskar omviklet med hvid murersnor el. lign. med en plastik edderkop på, som sad den i sit spind på græskarret, er også meget effektfuldt med meget lidt arbejde.

Har du ikke noget imod at skulle skære i dit græskar og have armene nede i det for at få alt indmaden ud, så er her nogle ideer til hvordan du kan lave anderledes udskæringer i dit græskar, så det ikke bare er det typiske græskarhoved.
Et tip jeg har fundet er at lave hullet i bunden istedet for toppen, da det så vil være skjult og overfladen på græskarret vil være glat og hel. Det havde jeg aldrig selv overvejet at gøre, men det er ret smart, især hvis man ikke vil lave et smilende ansigt.
Jeg kan ret godt lide ideen med at bruge småkage-udstikkere som man hamrer ind i græskarret og laver figurer istedet for et ansigt. Det er så lige med hvilke kageforme man har til at udstikke i græskarret. Det er selvfølgelig muligt at få nogle med spøgelser og hekse til højtiden, men mere almindelige som stjerner i forskellige størrelser og udformninger kan også se rigtig fint ud.
Når du har udhulet dit græskar, sætter du udstiksformen på græskarret og banker let på det med en blød hammer, eller en almindelig hammer hvor hovedet er viklet ind i et viskestykke, til det er gået igennem skallen. Fjern kageformen og det er let også at fjerne stykket af skallen som nu sidder løst. Fortsæt til du synes der er nok huller i græskarret. Ideen kommer fra denne blog.
En noget mere svinende måde at udskære sit græskar er at gøre det med en boremaskine. Man borer simpelthen huller i et fint mønster, gerne huller i forskellige størrelser, rundt på græskarret. Det er altid godt lige at have tegnet mønstret op på sit græskar inden man går igang med at bore løs. Her finder du en uddybende vejledning til dekoration af græskar med boremaskine.
Vil du hellere bruge græskar i en noget mindre skala, så findes der masser af fine små pyntegræskar. De kan bruges som dekoration lige som de er, men de kan også udhules og bruges som fyrfadslysestager. Sørg for at bruge pyntegræskar som har en nogenlunde flad bund, så de ikke vælter med lyset i.

Jeg klager ikke over det skønne varme efterår vi har i år, men det er ikke specielt godt for et udskåret græskar. Varmen og det til tider ret fugtige vejr er med til at græskarret mugner ret hurtigt. For at få sit udskårne græskar til at holde længere kan man, når man har udskåret det, vaske det med en blanding af klorin og vand (1spsk klorin til 1l vand). Læg græskarret i klorinopløsningen i mindst 8 timer, sørg for at tørre det grundigt bagefter. Man kan løbende spraye sit græskar, både udvendigt og indvendigt, med klorin opløsning for at få det til at holde sig friskt længere. Jeg har også set at man skal spray sit græskar med en opløsning af eddike, citronsaft og vand, for at det ikke skal mugne for hurtigt.
Et andet tip jeg har set er at hælde de små silica klumper, som ligger i små hvide poser når man eks. køber nye sko, i bunden af sit græskar.
Jeg har ikke selv afprøvet nogen af ideerne, men det er da værd at prøve, hvis det bare kan få græskarret til at se pænere ud et par dage.
Det vil også være en fordel ikke at bruge levende lys, som jo varmer hele græskarret op og speeder forrådnelsen betydeligt op. Brug lys med batteri, knæklys eller en lyskæde med LED pærer, som ikke bruger så meget energi og dermed ikke udleder så meget varme som almindelige lyskæder.

Når du har tømt dit græskar for kerner, skal du ikke bare smide dem ud. DE kan nemlig hurtigt blive til en lækker snack.
Først skal kernerne renses, så alt græskarkødet kommer af. Det gøres nemmest i et dørslag i vasken under rindende vand.
Kom de rensede og tørrede græskarkerner i en pose med lidt olie (ca. 1tsk til 1dl rensede kerner) og krydderi efter smag. Man kan eks. bruge hvidløgspulver, paprika, krydderiblandinger eller bare salt. Man kan også bruge kanelsukker hvis man hellere vil have en sød snack.
Hæld kerner ud på en bageplade med bagepapir. Sørg for at fordele græskarkernerne så de ikke ligger i klumper.
Bag dem i omkring 20 minutter ved 180 grader. Rør rundt i kernerne efter 10 minutter for at de bliver ristet på begge sider. Det kan være de ikke skal have hele 20 minutter men det kan også være de skal have lidt længere. Det kommer helt an på hvilken type græskarkerner du bruger, og hvordan din ovn varmer.
Tag kernerne ud af ovnen når de er blevet gyldne og sprøde.
Så har du en lækker sund snack, som smager fantastisk når de stadig er lune, men kan gemmes i en tætlukket beholder i en uges tid.