Spirebeholdere

Jeg har et stykke tid tænkt på at kaste mig ud i at dyrke bønnespirer. Men så har man hørt historier om at folk er blevet syge, hvis spirerne ikke er blevet lavet rigtigt og skyllet tilstrækkeligt.
Så jeg har tænkt om jeg skulle investere i en spirebeholder, så burde man da være sikker på at gøre det rigtigt, især hvis man også benytter (økologiske) frø som er beregnet til at blive spist som spirer.
Det er bare ikke nemt at finde en pæn beholder at lave sine spirer i. Enten er det en kedelig og ret grim plastik beholder, eller bare et modificeret syltetøjsglas. Jeg har søgt nettet tyndt for at finde en spirebeholder jeg vil kunne leve med at have stående fremme i køkkendet og fundet et par muligheder.

GEO Terracotta Spiretårn er som navnet fortæller lavet af det rødbrune terracotta ler, og har fire små skåle, hvoraf den nederste er til opsamling af det vand som drypper fra spirerne i det tre andre skåle. Øverst er der et lille låg. Tårnet har en samlet højde på 26 cm og er 18 cm bred. Spiretårnet er mest velegenet til spiring af lidt større frø fra eks. mungbønner, ærter og linser, men hvis man hellere vil spire mindre frø som karse, lucerne eller ruccola kan man lægge lidt vat i bunden af skålen, så frøene ikke falder igennem eller sætter sig fast i hullerne i bunden. Læs mere om GEO terracotta spirestårnet her hvor det også kan købes til 250kr.

En anden og i mine øjne mere elegant mulighed er den smukke spireæske i redwood træ. I beskrivelsen af æsken står der at den er bygget til at kunne holde til at blive flittigt brugt og endda i flere generationer. Så der er mulighed for at lave spirer i mange år i spireæsken. Æskens udformning er en kombination af alle de gode ting fra en masse andre typer af spirebeholdere, og så er den meget nem at bruge - også for folk som er nye ud i spirefremstilling. Man kan købe ekstra kasser, hvis man ønsker at lave mere end én type spirer ad gangen. Det er ikke en helt billig løsning at lave spirer i den smukke redwood æske, da et starter-sæt med æske, frø, si og sprayflaske løber op i en pris på over 680kr. Men så har man også en holdbar spirebeholder, der kan bruges i mange år frem. Den kan bestille her.

Den billigste løsning jeg har fundet til spiredyrkning, som stadig er fin nok til at man vil have den stående i køkkenet, er en spirepose. Den er enten lavet af løstvævet hør, bomuld eller hampestof med snørrelukning øverst. Man skyller simpelthen hele posen med indhold, som så hænges op til afdrypning og spiring. Spireposen er også god til opbevaring af spirerne, når de er klar til spisning. Stoffet, posen er lavet af, er løstvævet for at der kan komme tilstrækkelig ventilation til spirerne. Man kan købe en hampepose til 105kr her og en spirepose af hørstof her til omkring 46kr.
Man kan også tage i stofbutikken og købe noget (helst økologisk, så man ikke får giftige kemikalier i sine spirer) løstvævet stof af hør, bomuld el. lignende naturfibre og sy en pose selv. Man skal bruge to aflange stykker stof, som syes sammen på de to lange sider og i den ene ende. I den åbne ende syr man en løbegang til snørrelukningen. Mere besværligt er det ikke at lave en spirepose, og man kan lave flere så man kan lave flere slags spirer samtidig. Jeg har ikke lige kunnet finde en dansk webshop som sælger økologisk stof i hamp eller hør, men på denne amerikanske side kan man få økologisk hørstof til $25 pr yard og økologisk hampstof til $30 pr yard.
Du kan her læse mere om brug af spirepose til at lave dine egne bønnespirer i.