Smørebrikker til det moderne frokostbord - Liseborg.dk

Smørebrikker/smørebrætter er ikke bare et lævn fra 70'erne, de har fået en renæssance og igen fundet plads på de danske frokostborde. De er både praktiske og ofte også meget dekorative.
Der er mange forskellige modeller af smørebrikker på markedet og jeg har fundet lidt for en hver smag.

Gry Fager har i serien Stitches Leafs en fin smørebrik. Den er firkantet og helt flad, uden kanter, huller eller andet, den er bare en plade. Brikken er håndlavet i porcelæn med hvid glasur og blå motiver. Da den er håndmaler anbefales det at den ikke kommer i opvaskemaskinen, men den kan godt klare en tur i mircoovnen. Smørebrikken måler 20 x 14 cm og koster 140kr hos Cahetu.

Man kan også vælge en udgave som har en utraditionel form, men i det klassiske materiale melamin. Denne serie smørebrikker er trekantede, dog med afrundede hjørner, og så er de vendbare, endda med forskellige motiver på hver side. Mønstrene er retroinspirerede, og kan godt minde om noget som kunne have fundet plads på frokostbordet 50'erne. De kan ikke tåle en tur i opvaskemaskinen, men kan sagten klare at blive brugt som bordskåner eller skærebræt. De koster 145kr stykket og kan købes hos Aupashop.dk.

Hos Butik Smuksak i Århus kan man købe nogle smukke smørebrikker fra Pescno. De er lavet i marmor, som jo er et materiale som igen er blevet moderne. De koster 39kr stykket. Hvis man ikke lige er i nærheden af Århus og kan komme forbi butikken i Borgergade, kan man med stor sandsynlighed finde nogle lignende i den lokale genbrugsbutik.

Hvis man gerne vil have noget som med sikkerhed kan holde til også at blive brugt som bordskåner, kan man vælge Made a Mano's smukke brikker lavet i slebet og glaseret lavasted. Der findes flere forskellige motiver, alle i nedtonede farver. De måler 20 x 12 cm og koster 535kr stykket her.

Endnu en melamin smørebrik, dog med meget moderne motiver. Disse brikker er runde med en diameter på 23,5cm, og er designet af Hook n' Loop fra Israel. På den ene side har de motiv af en hjort og på den anden et geometrisk mønster. Der er tre forskellige farve kombinationer, en rød, en blå og en sort. De koster $22 stykket i Stillebenshop.

Hvis man mere er til det helt klassiske må man på loppemarked eller i genbrugsbutikken og finde nogle af de gamle modeller. Det kan være dem i plast som passer til Margrethe skålen eller de keramik platter man tidligere hængte op på væggen med motiver af Bjørn Wiinblad eller P.H.'s Gruk.