Produktion af kork

Vi er helt vilde med kork hos Liseborg.dk, og det er derfor, at jeg nu skriver endnu et blodindlæg om kork. I de sidste par uger har jeg skrevet blodindlæg om kork med fokus på PORTOGALIACORK, som er stedet, vi køber vores kork fra. Vi har et helt unik samarbejde, da de har udnævnt Liseborg.dk, som deres eneste distributør i Danmark, og det er vi selvfølgelig meget stolte af. På PORTOGALIACORK hjemmeside er der mange spændende oplysninger om kork, og i denne uge vil jeg skrive om, hvordan selve høsten af kork foregår.

At udvinde kork er en meget omfattende proces med flere trin, som kræver stor omhyggelighed. Det tager ca. 25 år før en korkegestamme begynder at producere kork. Korken skrælles af korktræet med håndkraft med en speciel manchet, som ikke skader træet. Korkbarken kan regenerere sig selv og vokser ud, så det er muligt at høste kork hver 9. år. Det kræver stor erfaring at høste barken, og denne specielle evne er videregivet fra generation til generation og kræver manuel præcision og erfaring.

Høsten finder sted fra maj til august, da det er her træets vækst er størst. Træet skal have en omkreds på ca. 70 cm målt 1,3 meter fra jorden, før man kan høste korktræet for første gang.

Høsten har tre forskellige stadier:

1. Den første høst kaldes desbóia, og barken er uregelmæssig, hård og vanskelig at arbejde med. Denne kork kaldes jomfrukork og bruges til dekorative paneler, gulve, isolering, urtepotter, bordskånere og mange andre anvendelsesmuligheder, som ikke kræver den bedste kvalitet. Træet mærkes med årstallet for første høst, så arbejderne ved, hvornår de skal vende tilbage for at udvinde mere kork.

2. Den anden høst kaldes secundeira, og den udvindes efter ni år. Den er mere formbar og regelmæssig end den første høst, men det er dog stadig ikke kork af højeste kvalitet.

3. Den tredje høst er begyndelsen på korkens modenhed og hvert 9. år fremefter, er den høstede kork af den bedste kvalitet og bruges bl.a. til naturlige korkpropper, som bruges til de bedste vine verden over. Dette stadie kaldes amadia. Et korktræ producerer således omkring 15 skrælninger i hele levetiden.

Ofte tænker vi ikke over, hvor tingene stammer fra. Vi tager det tit som en selvfølge at alle ting er tilgængelige, når vi skal bruge dem. Jeg synes, det har været interessant at lære mere om korken, og hver gang jeg læser om kork, bliver jeg mere og mere positiv overrasket. Håber, du har det på samme måde som mig.

Kork