Mad med lakrids

Lakrids er gået fra at være Piratos og Gajoler til at være en ingrediens man bruger i al madlavning. Først var det som drys op chokolade, og lige så stille er der også kommet ind i det salte køkken.

Da vi var på Design Trade messen i Bella Center var vi forbi Karlsens Krydderier's stand. De har et bred udvalg af krydderier, hvilket navnet hentyder til, bl.a. lækker røget paprika og bacon salt som kan købes her.
Karlsen har i deres sortiment også sennep, pesto, eksotiske marmelader, salt fra Mariager Saltcenter, saucer, chutney og meget meget mere. Se hele udvalget på deres hjemmeside og det er helt klart værd at tjekke ud hvis man vil have inspiration til nye og anderledes madvarer.
De har også rigtig mange produkter med lakrids, lige fra de velkendte lakridsmandler, men også mere utraditioneller ting som dansk honning med lakrids og blåbærmarmelade med lakrids.

I samarbejde med TV-kokken Claus Holm har de lavet en kogebog hvor der i alle opskrifter indgår en eller anden form for lakrids. Det kan være lakridspulver eller lakridssirup enten sød, stærk, salmiak eller som granulat.
Jeg har afprøvet flere af opskrifterne, og det var en overvindelse for mig at komme lakrids i mine frikardeller. Men de var overraskende gode! Det var ikke som at spise en pose lakrids med kød-eftersmag, det var et ekstra krydderi som gav en lidt sødlig smag til kødet.
Kartoffelsalat med lakridssirup var et stort hit. Den bløde lakridssmag passede perfekt til den syrlige cremefraise og de salte kartofler. Men jeg skulle nok ikke have brugt salmiaklakrids til at gnide kyllingen ind i, for det var en meget mærkelig smagssammensætning. Manden manglede også lidt af den mere almindelige barbecue smag på kyllingeskindet.
Kogebogen har et bredt udvalg af middagsretter og kun få opskrifter fra det søde køkken. Faktisk er det tætteste man kommer på en kageopskrift i bogen på macarons med lakrids og karamel.
Hvis man er nybegynder i et køkken skal man nok ikke starte ud med denne kogebog, da opskrifterne ikke bliver forklaret i dybden. Men hvis man er vant til at lave mad, vil det være en god kogebog, hvis man mangler fornyelse i køkkendet. Jeg ville ihvertfald aldrig have overvejet at komme lakrids på koteletterne eller i min coleslaw før jeg fik denne kogebog mellem hænderne. Tre af opskrifterne fra kogebogen på makrel i tomat og lakrids, Den sorte gryde sort som lakrids og brændende kærlighed med lakrids kan findes her.
Lav mad med lakrids af Claus Holm koster 249kr.