Denne uges DIY er som sådan ikke et produkt du kan lave til hjemmet, men en vejledning til, hvordan du passer bedst på dine træskærebrætter, altså en guide til vedligehold og pleje af skærebrætter i træ.
Der findes utroligt mange smukke skærebrætter i træ på markedet, og jeg har da også selv flere til salg i shoppen, og det er ikke mærkeligt at de er så populære, for et skærebræt i træ er både smukt og praktisk. Så når man nu har investeret i et lækkert skærebræt kan man jo lige så godt bruge lidt tid og energi på at holde det pænt.
Der er mange fordele ved at bruge et træskærebræt istedet for et i plastik. Efter noget tid vil skærebrættet i plast begynde at afgive små stykker plastik som så ender op i maden, lige som hvis man har et rigtig gammelt skærebræt i plast kan det være lavet af stoffer som måske ikke er helt sunde, såsom PBA eller ftalater. Jeg vil indrømme at jeg da har flere skærebrætter i plast, fordi de er så nemme at have med at gøre og er lige til at smide i opvaskeren. Men efter jeg har laver research til dette blogindlæg er jeg da begyndt at overveje om jeg ikke skal droppe dem og holde mig til træbrætter sammen med det jeg har i glas, som jeg bruger til rå kylling, da jeg så er sikker på det kan gøres helt rent bagefter.
Et par gode grunde til at bruge skærebrætter i træ, er at træet har naturlige svampe- og bakteriedræbere, og så lukker træet sig selv, så man let kan få knivmærker til at forsvinde. Dertil kommer at et skærebræt i træ bare er så meget pænere at kigge på end dem i plast.
Hvordan vedligeholder man så et skærebræt i træ?
Til daglig rengøring vaskes det bare op med vand og mild sæbe på en svamp eller børste. Man skal huske at rengøre begge sider, så træet ikke begynder at bue fordi det kun bliver vådt på den ene side. Et træskærebræt må ikke kommes i opvaskemaskinen eller lægges i blød i vand, det vil medføre at træet slår revner. Efter vask tørres brættet godt af med et viskestykke, ikke noget med at gnubbe og gnide bare dup det tørt, og lad det så lufttørre helt før du gemmer det væk. Sørge for at rengøre skærebrættet kort tid efter brug, lad det ikke stå med madrester på i længere tid, da det vil trænge ind i træet.
Det kan være en god ide jævnligt at overhælde sit skærebræt med kogende vand, så er man ihvertfald helt sikker på at få dræbt størstedelen af de bakterier der følger med når man bruger råt kød i madlavningen.
Jeg har læst flere steder om rengøring med brintoverilte eller klorin, men det synes jeg ikke lyder specielt sundt. Jeg ville ihvertfald ikke have lyst til at spise noget der kom fra et skærebræt der var rengjort i brintoverilte eller klorin. Så jeg holder mig til kogende vand til at steriliserer brættet.
Oliering af skærebræt:
Træet har brug for at få lidt olie en gang imellem. Hvor tit dette skal gøres varierer selvfølgelig efter hvor tit brættet bruges, men hvis det er i brug flere gange om ugen vil et godt bud være at give det olie ca. 1 gang om måneden. Jeg må sige det har været svært at finde et præcist svar på hvilken type olie man skal bruge til sine skærebrætter. Jeg har bare brugt almindelig madolie, som raps eller vindruekerne olie, til mine træbrætter. Nogle steder har jeg læst at det ikke er optimalt, da de kan blive harske over tid og afgive smag til maden, det er nu ikke noget jeg har lagt mærke til ved mine skærebrætter i træ. Jeg har også læst det vil være godt at bruge kokosolie fordi det ikke bliver harsk, men jeg tænker da at det er en olie som vil afgive smag. På DR har jeg fundet denne artikel, hvor forstanderen for Suhrs Husholdningsskole siger at man bare skal bruge madolie til sine skærebrætter, så det stoler jeg på. Brug under ingen omstændigheder olie som ikke er godkendt som fødevare, såsom linolie eller vaselineolie, da det ikke er ret godt at spise og smager dårligt. Det skal kun bruges hvis du gerne vil have dit skærebræt til at se smadderflot ud, men ikke rigtigt bruger det til madvarer.
Oliering skal ske på et helt tørt skærebræt, så gør det ikke lige efter vask.
Når man olierer sit skærebræt skal man sørge for at det bliver gnedet godt ind i et tykt lag olie, på begge sider og på kanterne. Lad det stå et par timer, og spæd gerne til jævnligt hvis det skulle begynde at se tørt ud. Når det ikke ser ud til at kunne suge mere (efter 2-3 timer alt efter hvor tørt træer var), tørres den overskydende olie af og brættet kan stilles væk. Brug ikke skærebrættet lige efter det har fået olie; det skal lige have et par dage til rigtigt at kunne trænge ind i træet, så det vil være dumt at skulle vaske brættet kort tid efter det har fået olie.
Oliering gør at træet ikke så let revner, og olien får også træets naturlige glød frem og årer og forskelle i farverne i træet bliver tydeligere. Så det er både sundt for træet at få olie og det får det til at se pænere ud.
Grov rengøring af skærebræt:
Hvis man synes at ens træskærebræt er begyndt at lugte og afgive dårlig smag, kan man vaske det af i eddike. Det skulle tage den dårlige lugt og smag. Jeg har ikke selv prøvet det, men eddike er i flere andre sammenhænge godt til dårlig lugt, så hvorfor ikke på et skærebræt, og så er det ikke giftigt.
En anden måde man kan komme af med dårlig lugt, små ridser og pletter på sit skærebræt i træ er ved at give det en omgang med salt og citron.
-Drys salt ud over hele brættet, bare et tyndt lag, et par teske-fulde burde være rigeligt
-Tag en halv citron og gnid den med snitfladen nedad rundt i saltet, så det bliver blandet med saften fra citronen.
-Sørg for at gnide blandingen godt ind i træer i alle kroge og revner. Citron og salt er også dejlig antibakterielt, så sørg for at få givet hele brættet en god gnidning med blandingen.
-Vask overskydende slat og citron af med varmt vand.
-Giv brættet en omgang olie, som beskrevet ovenfor, men gør det først når skærebrættet er blevet helt tørt.
Når man nu alligevel har citronen fremme kan man også lige give sine knive en tur, hvis de skulle have fået rustpletter, det kan citronsaften nemlig nemt fjerne.
Nu har du fået gode råd til hvordan du passer bedst på dine skærebrætter i træ, så de kan holde sig fine og brugbare i mange mange år.
Jeg behøver vel ikke sige, at man skal huske ikke at bruge det samme skærebræt til grønsager og fersk kød?! Ellers skal man ihvertfald rengøre det grundigt når man skifter fra det ene til det andet, især hvis man går fra kød til grønt.