Fredag er for mange ensbetydende med fredagsslik og snacks.
I Danmark har vi en ide om, at popcorn kun kan spises med salt, men så går du virkelig glip af mange lækre smagsvarianter.
Popcorn behøver heller ikke nødvendigvis at være en salt spise. De kan også sagtens krydres med noget sødt, for popcorn i sig selv smager jo ikke rigtigt af noget.
De jeg var i New England på road trip med min søster, var vi i Vermont, og kom der forbi Cabot cheddar mejeri. Vi kunne jo desværre ikke tage ost med hjem i kufferten, men de havde cheddar popcorn drys, som jeg godt kunne få med hjem. Det er virkelig godt med oste-smag til popcorn!
Popcorn er jo fuldkorn, så du får masser af fibre, når du spiser popcorn, og så er de fulde af antioxidanter. Men de er ikke fri for kalorier når de poppes i olie eller fedt, og slet ikke i de søde udgaver, så det skal du lige tage højde for, hvis du passer på vægten.
DIY Fredag er denne gang opskrifter på forskellige smagsvarianter, du kan give dine popcorn, så det ikke altid bliver (det lidt kedelige) salt, der drysses over.
Man kan sagtens bruge microovnspopcorn, men hvis du laver dem på den gammeldags måde i en gryde, kan du selv styre hvilken type olie/fedt der bruges, hvilket også har indflydelse på smagen.
Man kan også komme en klat smør ved, når de poppes, som i sig selv er en smagsvariant.
Til de søde popcorn, skal der bruges popcorn uden salt. Hvis du bruger micro-popcorn, skal du så sørge for, det er usaltede.
En god basis popcorn kan være en, som slet ikke har fået smag fra hverken salt eller olie. Det kan du lave i microovnen i en skål med låg.
Du skal bruge 1 dl majskorn og 2 spsk vand, som kommes i skålen. Dæk skålen med låg eller micro-film, men sørg for det ikke lukker helt tæt, så dampen kan slippe ud, enten ved at lade et lille hul være i kanten (evt med en tandstik i klemme) eller ved at prikke hul i filmen.
Sæt skålen med popcorn i microoven ved 650W i 9 minutter, og du får en skål helt salt- og fedt-fri popcorn.
Her får du nogle forskellige smagsvarianter til popcorn
Cookies and Cream popcorn
3 l poppede usaltede popcorn
12 Oreos, knust til små krummer
150 g hvid chokolade, smeltet
- Vend popcorn i hvid chokolade, lidt af gangen, med en dejskraber, og drys med Oreo krummer mens de vendes, så alle popcorn får chokolade og kiksekrummer på sig.
- Spred dem ud på et stykke bagepapir og lad chokoladen stivne i et kvarters tid.
- Spis med det samme, eller gem dem i en lufttæt beholder til de skal spises.
Popcorn med hvidløg, rosmarin og parmasan
3 l poppede letsaltede popcorn
4 spsk smør
1 fed hvidløg
1 tsk hakket, frisk rosmarin
1 dl friskrevet parmasanost
- Smelt smør i en lille gryde ved medium varme. Tilsæt hvidløg og rosmarin og lad det brunes let i 1-2 minutter. Tag det af varmen og lad det køle lidt ned.
- Hæld smør med hvidløg og rosmarin over popcorn, mens de vendes rundt.
- Drys parmasan over, mens popcornene stadig er varme.
S'mores popcorn
3 l poppede, usaltede popcorn
6 Digestive kiks, brækket i mindre stykker
200 g mini marshmallows, eller store skåret/klippet i mindre stykker
150 g smeltet mørk chokolade
- Bland popcorn, marshmallows og kiks sammen.
- Bred blandingen ud på et stykke bagepapir og hæld forsigtigt chokolade ud over i tynde stråler, så alt får lidt chokolade på sig.
- Du skal ikke røre rundt i det, men lade chokoladen stivne ovenpå popcorn, marshmallows og kiks, ellers kommer du bare til at stå med en stor fast klump.
- Når chokoladen er stivnet hældes blandingen i en skål og de er klar til at blive spist.
Krydrede karry popcorn
3 l poppede popcorn (der kommer salt på senere)
1 spsk karry pulver
2 tsk sukker
1 tsk gurkemeje
1/4 tsk salt
et lille drys cayenne peber
3 spsk smeltet smør
Bland krydderierne godt sammen og hæld dem i smørret. Vend de poppede popcorn i krydderiblandingen, sørg for at få krydderi på alle popcorn.
Pizza popcorn
3 l poppede popcorn (igen kommer der salt på senere)
3 spsk friskrevet parmasanost
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk italiensk krydderiblanding (basilikum, oregano, rosmarin, paprika, peber og andre krydderier blandet sammen)
1 tsk paprika
1/4 tsk salt
Bland krydderierne med parmasan, og drys det over de varme popcorn og bland godt (men forsigtigt) rundt.
Karamel popcorn
4 l poppede, usaltede popcorn
200 g smeltet smør
170 g brun farin
3/4 dl. sirup
2 tsk salt
- Hæl popcorn i en stor skål.
- Smelt smør, farin, sirup og den ene tsk salt sammen i en lille gryde. Lad det koge i 4 minutter uden at røre i det.
- Hæld karamelmassen ud over popcorn og rør forsigtigt rundt, så alle popcorn får karamel på sig.
- Fordel popcorn på en bageplade med bagepapir og drys den sidste tsk salt ud over.
- Bag i oven ved 150 grader i ½ time. Rør rundt i popcornene hvert 10. minut.
- Lad popcornene køle af før de serveres.
Velbekomme og god weekend