DIY Fredag: Indretning af og med bøger

Bøger har en ret stor plads i mit hjerte.... og mit hjem.

Stroke Books

 

Jeg har altid læst meget, og jeg har svært ved at falde i søvn, hvis jeg ikke lige får læst lidt (eller meget), når jeg er kommet i seng.
Jeg kan godt bruge en hel aften på Goodreads med at kigge på bøger, sortere mine lister, læse anmeldelser og indlæg fra forfattere.
Jeg lytter dagligt til bog-podcasts og følger en del bookstagrammere, boghandlere og forlag på de sociale medier.
Når jeg skal til New York om et par uger, er en de ting, jeg skal derovre, at besøge The Strand Bookstore, som har over 18 miles af hylder med bøger.

Min store kærlighed for bøger betyder også, at jeg har ret mange bøger.

I går så jeg en video fra Book Riot, om hvor mange ulæste bøger man bør have, før det bliver for overvældende.

Jeg har selv en meget, meget lang TBR (To Be Read) -liste, som både består af bøger, jeg ønsker mig, og bøger jeg allerede har på hylden.
Når jeg hører om en bog, jeg synes lyder spændende, kommer den på listen (på Goodreads).

Min bogreol består af tre åbne Montana moduler, hvor to er med fire rum og en er med seks rum. Derunder er der yderligere tre moduler med låger. De er dybe nok til, at jeg kan have mine bøger i to lag.

Og nu tilbage til Book Riot videoen. I de 13 af de 14 rum i reolen er de yderste rækker bøger, som jeg endnu ikke har læst. Altså har jeg omkring 200 bøger, jeg endnu ikke har læst.... og det er uden de 120, jeg har på min Kindle i elektronisk form.
Eftersom jeg læser ca. 60-70 bøger om året (det holder Goodreads nemlig også styr på for mig), har jeg altså til et par år, hvis jeg helt stoppede med at købe flere bøger og holdt mig fra biblioteket.
Det kommer nok ikke til at ske!

More Books

 

Jeg sætter pris på at have en masse bøger at vælge mellem, fra forskellige genrer og på både dansk og engelsk.
Det må gerne være brugte bøger og bøger købt på biblioteket. Jeg kan godt lide tanken om, at bøgerne ikke går til spilde, men får et godt liv hos mig.

De ulæste bøger står forrest i reolen, for at de kan være top-of-mind. Jeg ser dem hver eneste dag, når jeg er i stuen, og jeg glæder mig til, at jeg får dem læst. Der er altså også noget forventningens glæde over alle mine ulæste bøger i reolen.

Når jeg så har læst en bog kommer den om på en af de bageste rækker eller ned i de lukkede reoler. Hvis det var en virkelig god bog, får den måske lov til at være fremme.
En gang imellem går jeg de læste bøger igennem og sorterer nogle fra, som jeg giver til genbrug, ReUse eller venner og familie.

Der er mange forskellige måder at indrette sine bøger på.
Det er meget en smagssag.

Personligt står min store bogreol med skønlittereatur i stuen, mens jeg har kogebøger og faglitteratur fra mine studier i en reol i kontoret. Plus et par bunker på gulvet, som skal gives væk, og en mindre stak på mit sengebord.

Reol I Farveorden

Jeg har fornylig skiftet over fra at have mine bøger i stuen i farve-orden til at have dem efter genre.
Så jeg har bla. et rum i reolen til nordisk krimi, et til klassiskere, et til historiske romaner, et til engelsk/amerikansk krimi og et til fantasy.
Det betyder også, at jeg nu kan have bøger fra samme serie stående sammen, selvom de måske ikke har samme farve.

Krimier


Mine kogebøger står efter retter - altså kager for sig og madretter for sig. Fagbøgerne står hulter til bulter.

Du kan læse om forskellige måder at indrette din bogreol på hos The Millions og hos Apartment Therapy.
Det kunne være efter farve (eller i mønstre), efter forfatter, efter land, efter genre, tilfældigt, efter højde eller pakke alle bøgerne ind i hvidt papir, så de alle er ens.

En gang havde jeg mine bøger i alfabetisk orden efter forfatterens efternavn, men jeg køber/får så tit nye bøger, at det bare er for besværligt at skulle rykke alle bøgerne, for at gøre plads til en ny Agatha Christie eller Leigh Bardugo bog.
Men hvis man nu ikke er en lige så ivrig bogkøber som jeg, kan det være en fin måde at holde styr på sine bøger.

Agatha Christie Boeger

 

Hos Good Housekeeping er der nogle tips til, hvordan du får styr på dine bøger. Og hvis du låner dine bøger ud, er der også ideer til, hvordan du ved, hvem der har dine bøger, - eks. hav en notesbog i reolen, hvor du noterer i, hvem du låner hvad til. Jeg tænker, at men også kunne lave en liste på Goodreads over hvilke bøger man har lånt ud, dog vil man ikke kunne se, hvem de er lånt ud til.

Houzz har en fin artikel om bøger i indretningen - altså ikke med at indrette selve reolen, men hvordan bøger og reoler kan få plads i hjemmet bl.a. med bøger i trappeopgangen, rundt om døre eller under bordet.
Boligmagasinet giver nogle dekorative ideer til, hvordan bøger kan pynte i indretningen. Det handler vist mest om, hvordan man får bøger til at være pæne og dekorative frem for at være anvendelige. Personligt har jeg det lidt mærkeligt med at skulle have bøger for pyntens skyld og ikke indholdet.
Tidens Bolig giver gode tips til, hvordan man får sin reol til se mindst rodet ud.

Skriv gerne en kommentar om, hvordan du bruger bøger i indretningen.

Belle Library