DIY Fredag: Hjemmelavet julepynt af kaneldej

For mig hører kanel ikke kun til om julen, men det er da en duft som man ikke kan komme uden om i december måned.
Så hvorfor ikke lave hjemmelavet julepynt af kaneldej? Det er sådan en opskrift du får på denne DIY Fredag.
Inspirationen kommer fra Katy Elliotts blog og billederne kommer fra en Pinterest søgning på Cookie Ornaments (ikke ornament cookies, det giver et helt andet resultat).
De endelige figurer minder meget i udseenet om brunkager/gingerbread cookies, men de kan altså ikke spises. Der er ikke nogen giftige ingredienser i, men det er ikke sundt at få kanel i så store mændger og så smager det heller ikke så godt.

De små kanelfigurer kan bruges som julepynt på juletræet, som guirlander hængt i vinduet, som pynt på julegaverne eller som til/fra kort, sat sammen til en krans til døren eller bare som duft-spredere.

Man skal bruge udstiksforme til kanel-figurerne. Det er oplagt at lave hjerter og stjerner, men også kagemænd, snefnug, juletræer, engle, nissehuer, julesokker og lignende jule-figurer kan bruges. Det er helt op til din smag hvilke udstiksforme du vil bruge til kanel-julepynten.

Børn kan sagtens hjælpe med at udstikke figurerne, pynte dem når de er bagt og trække dem på snore, men der skal en voksens kræfter til at ælte dejen ordentligt sammen.

Lav julepynt af kaneldej

Ingredienser til kanel-dejen:
2 dl æblemos
3 dl stødt kanel
2 spsk stødt nellike

1:
Start med at ælte æblemosen med 2 dl kanel. Det gøres nemmest i hånden, så man er sikker på at det hele bliver blandet godt sammen.

2:
Når du er sikker på der ikke er nogen tørre eller våde områder i dejen, men det hele er en ensartet masse tilsættes resten af kanelen sammen med nellike.
Nu skal der lægges kræfter i for at få det hele arbejdet godt sammen. Kan du mærke at dejen er for våd, giver du den lidt mere kanel og omvendt kan en alt for tør dej godt få lidt mere æblemos. Konsistensen skal være som småkagedej, men en smule mere tør.

3:
Rul dejen ud til ca. 0,5-1 cm tykkelse og tryk figurer ud med dine udstiksforme. Dejen må ikke rulles for tyndt, så knækker de færdige figurer for nemt.

4:
Læg kagerne på en bageplade med bagepapir. Da kaneldejen ikke hæver kan de godt ligge tæt sammen, men de må bare ikke røre hinanden så de hænger sammen ved bagning.
Sørg for, inden bagning, at lave et lille hul i toppen af nogle af figurerne, så man kan trække dem på en snor og hænge dem op. Andre figurer kan man give to huller i midten, så de nemmere kan blive hængt på en guirlande eller på julegaver. Figurer uden huller kan stables til juletræer, som på billede 6 og 7 ovenfor. De kan også sættes sammen til en julekrans, til at hægne på døren som på billede 5.
Resterende dej kan æltes sammen igen og du kan lave endnu flere kanelfigurer.

5:
Figurerne bages i ovnen ved 90 grader i omkring 1½ - 2 timer, alt efter tykkelsen og størrelsen på kagerne, ovnen, vejret og mange andre små faktorer som spille ind på, hvor lang tid det vil tage at tørre figurerne helt ud. De skal først tages ud af ovnen, når alt væsken er fordampet, så de må ikke være det mindste bløde i midten, figurerne skal være helt hårde. Hellere give dem lidt for lang tid end for lidt.

6:
Når kanelfigurerne er kølet helt af (gerne natten over) kan de kommes på snor og blive hængt op som velduftende hjemmelavet julepynt.

Figurerne er smukke som de er, men man kan sagtens pynte dem med eks. glimmerlim eller akryl-maling.
Vil man gerne give kagerne mønstre trykket ned i overfladen, kan man lægge en blonde eller lignende over, når dejen er rullet ud, og give den en let omgang med kagerullen, så mønsteret fra blonden presses ned i dejen.

Vær opmærksom på at hele huset vil komme til at dufte af kanel både når man laver kagerne og efterfølgende, da det jo er stort set den eneste ingrediens i dejen, så man kan godt blive lidt lækkersulten.

Billederne kommer fra: Donna Hay, Decorator’s Notebook, Gemma Garner, Divine Dinner Party, Cookandcraft, Getty Images og Karen Chong