DIY Fredag: Genbrugeligt madpapir - Bees Wraps

Det er gået op for mig, at jeg bruger store mængder fryseposer, sølvpapir og madfilm. Og det er jo ikke specielt godt for miljøet med så mange engangsprodukter, som jeg bare smider ud efter brug.

Så jeg har prøvet at lave nogle stykker stof om til genbrugelig madpapir, såkaldte Bees Wraps.

Navnet bees wraps kommer af, at der skal bruges bivoks til det hjemmelavede madpapir.

Det er faktisk ret ligetil, men jeg lærte en masse undervejs. Så under vejledningen kan du læse lidt tips og tricks til at få det bedste resultat.

Sådan laver du bees wraps

Ingredienser:
Stof af bomuld

Pulverieret harpiks
Bivoks
Evt. mandelolie

Ingredienser Bees Wraps

 

1.
Læg dit stof på en bageplade med bagepapir og drys harpiks og bivoks hen over det.
Dryp ect. lidt olie på også.

2.
Varm det op i ovnen ved 150 grader i 5-10 minutter.

3.
Med en pensel kan du fordele harpiks og bivoks over hele stofstykket.
Kom stoffet tilbage i ovnen et par minutter mere.

4.
Tag pladen ud af ovnen og fjern stoffet. Det kan evt. løftes med en tang, da det kan være lidt varmt at holde med fingrene.

5.
Hæng det til tørre - det går ret hurtigt.

6.
Dit genbrugelige madpapir er nu klar til brug.


Tips og tricks

Husk at vaske dit stof inden du laver det til food wraps. Klip kanterne med en zigzag-saks, så vil det ikke trevle - hverken under vask, eller når det bruges til at pakke mad ind.

Det kan være en god ide lige at stryge stoffet let inden der drysses voks og harpiks over. Det bliver nemlig lettere at fordele blandingen på en glat overflade.

Harpiks Voks Olie Drysset Over Stof

Sørg for at der ikke ligger klumper med harpiks på stoffet. Det vil nemlig lave klumper af harpiks, som ikke er så nemme at pensle ud.

Harpiks Voks Olie Smeltet Paa Stof


Pas på med ikke at komme for tykt et lag harpikspulver på stoffet. Det vil bare gøre stoffet stift og krakelere, når stoffet foldes rundt om maden.
Der skal bare bruges et tyndt lag, som er jævnt fordelt (ikke som på billederne herover).

Nogle steder siger "opskriften", at man skal bruge jojobaolie til sine bees wraps. Ingen steder har jeg kunnet finde en grund til, at der skal bruges olie, og lige præcis jojobaolie.
Jeg har flere steder læst, at jojobaolie kun er til udvortes brug og kan være skadeligt at spise, så det har jeg da ikke lyst til at bruge på noget, som skal i kontakt med maden.
Jeg brugte på en af mine wraps mandelolie i stedet. Jeg kunne ikke se nogen forskel på den wrap med olie og dem uden, så i mine øjne er dette unødvendigt. Det kan være, det gør en forskel på holdbarheden af det hjemmelavede madpapir, men eftersom jeg ikke har kunnet finde en grund til at bruge det, vil jeg undlade det.

Brug kun koldt vand og mild sæbe til at rengøre dine wraps. Varmt vand vil få voksen til at smelte.
Lad også være med at grubbe for meget på dem, da det også vil fjerne vokslaget.

Hvis du ikke synes, dine wraps virker så godt længere, eller de er blevet meget krøllede, kan du give dem en tur i ovnen evt. med en lille smule ny voks og harpiks.

Jeg synes ikke, at mine wraps "klistrer" til skålen, som madfilm gør. Så det kan være nødvendigt at bruge en snor eller elastik udenpå, for at få det til at lukke helt til.
Jeg kan læse, at man med fordel lige kan varme det mellem hænderne inden det bruges, så vil det klistre bedre.

Genbrugeligt Madindpakning Bivoks Wraps

Brug ikke dine wraps til rådt kød, da de kan ikke rengøres godt nok bagefter.

Harpiksen vil farve dit stof lysegult, så jeg anbefaler ikke at bruge helt lyst stof til dine wraps. Det kommer bare til at se nusset ud.

Jeg har købt perler af bivoks, men du kan også bruge fast bivoks, som du bare river på et rivejern eller med en kartoffelskræller.
Bivoks fås både i hvid og gul. Jeg valgte den hvide, da jeg tænkte, den gule ville misfarve mit stof, men det klarede harpiksen helt fint alene, så det er vist ligemeget, hvilken farve dit voks har.

Jeg har brugt stofstykker af bomuld fra Søstrene Grene. Det koster ca. 11,- for et stykke på 45x55 cm. Det er meget tyndt stof, og det virkede helt fint.