Kort til Mors Dag - og lidt historie

På en eller anden måde kommer det altid bag på mig, når det er Mors Dag.
Jeg synes jo lige, året er startet, så det kan ikke passe, at det allerede er tid til Mors Dag.

Hver eneste år falder Mors Dag på den anden søndag i maj.

Der går mange forskellige teorier om, hvordan Mors Dag er opstået.
Er det bare blomsterbutikkerne, der har lavet en mærkedag for at sælge ekstra mange buketter?

Buket Blomster

 

Efter lidt søgning på nettet har jeg fra Nationalmuseet lært, at Mors Dag kom til Danmark i 1929 med foreningen "De Allieredes Danske Vaabenfæller", som havde traditionen med fra USA. De lavede "Kommiteen for Moders Dag", som samlede penge ind til Mødrehjælpen og andre sociale formål.
Den første Mors Dag blev fejret med en blomsterudstilling i Forum i København, så allerede i 20'erne var Mors Dag en dag med blomster.

Som sagt kom ideen til Mors Dag oprindeligt fra USA, hvor Miss Anna Jarvis lavede en mindehøjtidelighed for sin egen mor, der havde været kvindeforkæmper, i West Virgina i 1908. Anna Jarvis var åbenbart en meget fortagsom kvinde, for hun fik udbredt skikken til hele landet, og allerede året efter blev der oprettet en Mors Dag-komite, og i 1914 vedtog kongressen, at Mors Dag skulle være en national helligdag og officiel flagdag.
Anna blev dog lidt skuffet over den kommercielle drejning dagen med tiden fik, hvor man ikke længere sendte håndskreve breve, men trykte kort og købt chokolade og blomster.

Chokolade

 

Inden Anna Jarvis kom til, havde Julia Ward Howe allerede i 1870 arbejdet for, at der skulle indføres en Mother’s Peace Day, som var en dag, hvor mødre skulle fremme fred og vise modstand mod væbnet krig - det var 5 år efter den amerikanske borgerkrig, og samme år den fransk-preussiske krig startede.
Hun skrev “Mother’s Day Proclamation” , som bl.a. siger "Our sons shall not be taken from us to unlearn all that we have been able to teach them of charity, mercy and patience. We, women of one country, will be too tender of those of another country, to allow our sons to be trained to injure theirs."

Nu kender du lidt til historien bag Mors Dag, men uanset hvordan denne mærkedag er startet, og hvilket hensigter der var med at have en Mors Dag, er det blevet en dag, hvor mødre bliver fejret med blomster og gaver.

Bing og Grøndahl har siden 1969 lavet Mors Dags platter med motiver af dyremødre med deres unger - i 2018 er det en kat med fire killinger.

Jeg synes nu egentlig, det er helt ok at sende et trykt kort til mor på Mors Dag, især hvis man lige skriver en personlig hilsen på bagsiden.

I shoppen har jeg masser af kort, som kunne være gode til Mors Dag. Her er et lille udpluk.

Mor fra Livink
Et kort kun med udsagn om, hvor dejlig mor er. Det kan vist ikke blive mere perfekt til Mors Dag.
Mor kortet har A5 størrelse og koster 39,-

Mor A5 Kort Livink

 

You're Truly Awesome fra Grand Stories Design
Fortæl mor at hun er helt igennem fantastisk med det fine dobbeltkort. Baggrunden er turkisgrøn med kobberfarvede streger bugtende henover. Midtpå står You're truly awesome med hvid og kobber.
Dobbeltkortet har A6 størrelse og kommer med kuvert. Det koster 29,-

Awesome A6

 

Girlpower fra I Love My Type
Giv mor noget Grilpower. Kortet har hvid baggrund med ordet Girlpower i sort.
Størrelsen er A5, og prisen er 40,-

A5 Card Girl Power White I Love My Type

 

Tak woodnotes fra dims
Hvad med bare at sige tak til mor, for alt det hun gør og har gjort? Det kan gøres med det farverige woodnotes kort fra dims. Det er et kort lavet af krydsfiner med print af farverige cirkler og teksten TAK, som ligner en strimmel fra en gammeldags Dymo.
Woodnotes kortet har A6 størrelse og koster 35,-

Tak Kort Woodnotes Dims

 

Flora Danica fra Koustrup
I stedet for at give mor en buket, kan du jo give hende en blomst, som kan holde meget længere; nemlig i form af et kort med Flora Danica motiv. Der findes både A5 kort med bl.a. rødkløver, blå iris eller kattehale til 29,- stykket, eller æsker med 8 dobbeltkort i A6 størrelse med blomster fra stranden, forårsblomster eller hedens blomster. Disse æsker koster 69,-
Alle Flora Danica kortene kommer med kuvert.

A5 Kort Iris Flora Danica

 

Du kan finde mange flere kort på shoppen her, hvor der også er gavepapir, hvis nu du har købt en gave til mor, som skal pakkes ind.