Islandsk design

Island er ikke bare får, vulkaner og geysere! Efter et hårdt drag over nakken har de fundet sig selv igen og tænker alternativt, bl.a. i forhold til materialer. I et land hvor der stort set ingen træer er, er det om at udnytte naturens andre rescorcer; uld, lavesten og fiskeskind. Og det er de gode til på Island.

Det er ret nyt at arbejde med "design" på Island - sådan ment at blot tilbage i 1950'erne fandtes der ikke et ord for design i det islandske sprog.

Så hvad kan de så? Vi har fået hjælp af én af vores trofaste læsere til at sammensætte en pakke, der gør opholdet i Reykjavik spændende:

RAKIdesign kan godt lide at bryde med rammerne for normal brug af objekter. RAKIdesign har f.eks. sat kopper på væggen, der kan bruges som knager. Jeg er også ret begejstret for deres vaser.

Hvad med en lommelærke til herren i huset? Den kunne jo være beklædt med laks. Og bare rolig, den lugter ikke! Gastus priser er ikke danske kroner! De 8690,- svarer til ca 410 danske kr.

Vi har tidligere nævnt knudepuderne - NotKnot fra islandske Umemi. De kan også købes hos LivingSweetLiving her.

Er du til en sjov overnatning så er den gamle kiksefabrik KEX et sted for dig.

Restaurant MAR er det nye hippe sted i Reykjavik. Det er havneomgivelserne der har inspireret til indretningen og en lokal keramiker har lavet tallerkner mm til servering.

Butikken Kirsuberjatréð (kan desværre ikke hjælpe med udtalen...) består af 11 lokale designere, og du kan købe både keramik, fiskelæder og beklædning. Stedet er helt sikkert et besøg værd. Om ikke andet så for at se de flotte tasker af fiskekskind.

Museumsbutikken i Reykjavik Art Museum, Hafnarhú er et godt sted at købe bøger om design og arkitektur.

Har du ikke lige mulighed for at komme til Island er der her et par alternativer til at få "islandsk" design:

Hrafnkell Birgisson er bosiddende i København og har også tænkt ud af boksen og samlet kopper rundt om på europæiske markeder, og sat dem på stilk - så kom der pludselig lidt champagnestemning over kaffen! Han hjemmeside er pt ved at blive redesignet, men hold endelig øje med den.

Hos Liva Living kan du købe islandske fåreskind af den langhårde og økologiske slags. Pris kr 649,-

Pude af By Nord med islandske heste i galop. Set hos livingshop.dk, pris kr. 645,-

Ønsker du mere viden om islandsk design er bogen Icelandic Contemporary Design en mulighed for at blive lidt klogere. Den er udgivet af forlaget Crymogea