Finn - den gamle bandit!

Finn Juhl er en af Danmarks største designere og nu fejrer Trapholt 100 års jubilæum med en udstilling fra 30. januar 2012.

Arkitekten Finn Juhl (1912-1989) er mest kendt for sine bidrag til dansk møbeldesign. Som designer var han med til at revolutionere dansk design. I 40erne skabte han en række møbler, der kom til at redefinere Danmark som et foregangsland på designfronten, og i 50erne slog han igennem i USA med bl.a. indretningsprojektet i Formynderskabsrådets sal i FN's hovedkvarter i New York. Hans møbler blev allerede sidst i 1940érne vist i livsstilsblade i USA.

I 1950'erne foldede Finn Juhl sig ud som en fremragende udstillingsarkitekt både i USA og Europa, og i 1956 bad SAS ham om at forestå indretningen af deres 33 flyterminaler i Europa og Asien.

Museumsdirektør er af magasinet RUM blevet spurgt hvilket af hans møbler, hun synes, er hans vigtigste. Hertil svarede hun:

Høvdingestolen fra 1949 er et godt eksempel på Finn Juhls udforskning af de bærende og de bårne dele i et møbel. Dvs. det princip, at armlæn, ryg og sæde er adskilt fra det bærende træstel, hvilket visuelt får stolen til at fremtræde lettere, end dens størrelse umiddelbart lægger op til. Stolene er blevet samlerobjekter i dag, og de tidlige udgaver udført af snedkermester Niels Vodder opnår høje priser på auktionerne.

Udstillingen på Trapholt sammenstiller hans værker parvis med samtidens største danske designere og perspektiverer Finn Juhl i forhold til samtidens kunst. For historien om Finn Juhl er og også historien om dansk designs og kunsts guldalder midt i det 20. århundrede med designtalenter som Kaare Klint, Hans Wegner, Børge Mogensen, Arne Jacobsen, Poul Kjærholm - for ikke at tale om de mange kunstnere i omgangskredsen.

Det bliver én af de ting jeg må se i 2012! Entré koster kr. 70,- og der er rabat til studerende.

Skulle du have fået lyst til at erhverve dig noget Finn Juhl kan du bl.a. gøre det hos Lauritz.com. Her er der pt arbejdstegninger til salg. De kunne være ganske flotte i glas og ramme på min væg...