DIY Fredag: Vand med smag

Nu er det endelig blevet sommer med sol og varme.

Og når nu det er så varmt, skal man huske at få rigeligt med væske. Det kan dog være lidt kedeligt at drikke så meget postevand, som der skal til for ikke at blive dehydreret.

Det er faktisk meget let at gøre drikkevandet meget mere spændende, også uden at blande en masse saftevand i eller skifte det ud med sodavand. Du kan nemlig pifte det op med frugt, grønsager, krydderurter og andet godt. På den måde sparer du på kalorierne, samtidig med at du får velsmagende vand.
Der skal ofte ikke mere end en enkelt eller to ingredienser til for at gøre dit vand meget mere spændende.

Denne DIY Fredag giver forskellige opskrifter på, hvordan du gør dit vand mere velsmagende.

Jeg bruger helt almindeligt vand fra vandhanen til mine vand med smag. Du behøver ikke bruge vand fra flaske eller rensningsfilter eller lignende, for vi har sådan noget godt vand her i Danmark, at det i mine øjne er spild ikke at benytte sig af det.

Brug gerne en karaffel med låg, med en si man kan hælde gennem, så som Jämka fra Ikea eller Stelton Juicekanden. På den måde vil ingerdienserne blive i karaflen, og kommer ikke ud i glassene. Man kan dermed også bruge de samme ingredienser til flere påfyldninger. Selvfølgelig vil smagen blive svagere ved hver genopfyldning, men to opfyldninger kan de fleste af vandene klare.

Opskrifterne er til 1,5 liter vand. Supler gerne med isterninger når vandet serveres.
Frys frugtstykker eller spiselige blomster med i isterningerne, for smukke og velsmagende isterninger.

Jo længere tid du lader ingredienserne trække i vandet, des mere smag vil vandet få. Du kan med fordel lave vandet om aftenen og lade det trække natten over - i køleskabet, så er vandet også dejlig koldt, når det skal drikkes.

 

Ingefær og mynte
Brug bladende fra 2-3 kviste mynte - få mere smag frem ved lige at kvase bladene med en morter i vandet.
Skræl et stykke ingefær på størrelse med det yderste led af en tommelfinger.
Skær det i tynde skiver og kom dem i vandet med mynten.

 

Æble/kanel
Skær æblet i tynde både. Fjer kernehuset, men lad skrællen være på.
Kom æblerne i vandet sammen med to kanelstænger.

Aeble Kanel Vand

 

Jordbær
Skær en lille bakke jordbær i skiver og læg dem i vandet.

Jordbaer Vand

Det smager også godt, hvis der lægges et par blade basilikum, romarin eller timian i vandet. Men vælg kun én af krydderurterne, ellers bliver vandet for stærkt.

 

Agurk
Skær en halv agurt i tynde skiver og læg dem i vandet.

Agurkevand

Du kan også lægge et lille stykke chili med i vandet (skal dog tages op efter ca. 10 minutter for at vandet ikke bliver for voldsomt stærkt).


Du kan også vælge at supplere med et par skiver lime for en endnu friskere smag.

 

Citron og mynte
Brug bladene fra 2-3 kviste mynte - få mere smag frem ved lige at kvase bladene med en morter i vandet.
Skær en (øko) citron i skiver og kom dem i vandet.

Citron Mint Vand

For at slippe for den lidt beske smag vand med citron let kan få, kan du skære det hvide mellem skallen og frugtkødet væk. Hvis du helt fjerner skallen, vil du gå glip af en masse smag, som sidder i det yderste gule lag, så sørg for at få ihvertfald lidt af det med i vandet. Brug evt. et julienne jern til at lave fine strimler af skræl, inden du skærer den hvide hinde væk fra citrusfrugten.

 

Hindbær, lime og mynte
Kom limefrugten i microovnen i 20 sekunder.
Lad den køle af og pres så saften ned i kanden.
Kvas en lille håndfuld hindbær med bladene fra et par kviste mynte og limesaften i kanden med en morter.
Hæld vand over.

Hindbaer Lime Mynte Vand

Her kan du også lave små strimler limeskal med et julienne jern og lægge dem med i vandet.

 

Mango og blåbær
Kvas en lille håndfuld blåbær sammen med bladene fra et par kviste mynte i kanden med en morter.
Skræl en halv mangofrugt, skær den i små tern og kom dem i kanden.
Hæld vand over.

 

Appelsin og vanille
Skræl to appelsiner og fjern så meget af det hvide som muligt.
Skær appelsinerne i mindre stykker og kom dem i en kande.
Flæk en halv vanillestang og fjern kornene.
Kom vanillekorn og stang i kanden.
Hæld vand over og rør rundt, for at få fordelt vanillekornene i vandet.

 

Billederne kommer fra bl.a. BuzzFeed, PopSugar og Tumblr