DIY Fredag: Lav en moderne mobile

Jeg har været facineret af Calders mobiler, især efter jeg så en kæmpestor udgave på Peggy Guggenheim museet i Venedig. Et museum jeg på det varmeste vil anbefale, hvis man lige er i Venedig og er til kunst fra 1900 og frem.

Lidt i samme stil er denne uges DIY, da det er en vejledning til at lave en mobile med sorte trækugler.
Ideen og billederne kommer fra Design Sponge, som kalder den en Eames inspireret mobile, og jeg kan da også sagtens se, hvor den sammenligning kommer fra, med uroens meget neutrale og enkel udtryk.

Du bestemmer selv, hvor stor mobilen skal være. Om den bare skal have to lag eller mange flere, er op til dig... og hvad du har plads til.

Du kan sagtens bruge mere farverige kugler, hvis du gerne vil give din mobile lidt mere spræl. En enkelt rød vil også se rigtig fint ud mellem de sorte kugler.

Hvis du ikke kan finde sorte trækugler, kan du male dem selv, eks. med spraymaling. Vælg maling med glans, mat maling vil give et forkert udtryk til mobilen.

Sørg for at den wire, du bruger, har en diameter, som er en smule mindre end hullerne i trækuglerne. Det vil være så ærgerligt at have alle materialerne klar og så finde ud af, at hullerne er for små til wiren.

Materialer:
Trækugler - sorte, med huller
2 mm tykt metal wire i sort
Sort modellervoks
Fiskesnørre
Krog til ophæng
Knibtang el. lign. til at klippe i wire-tråden
Blyant og papir

Materialer Mobile

Sådan laver du en Eames/Calder inspireret mobile

1.
Start med at tegne din mobile på et stykke papir, så du har en ide om, hvor mange arme den skal have, størrelsesforskellen på disse og afstanden mellem dem.

2.
Klip din wire i mindre stykker. Hos Design Sponge har de lavet tre stk. på 12-15 cm, to stk. på 20-22 cm og en enkelt på 30 cm.

3.
Kom modellervoks ind i hullerne på trækuglerne.

Modellervoks I Kugler

4.
Kom kuglerne på enderne af wire stykkerne. Modellervoksen vil få dem til at sidde fast.

5.
Sæt wirene sammen med fiskesnørre. Det giver mere energi til mobilen, hvis de ikke alle sammen bliver bundet sammen præcis på midten.
Hæng evt. en ekstra kugle fast under mobilen med fiskesnørre.

6.
Sæt krogen fast i loftet og bind mobilen fast heri. Du kan sagtens komme en kugle på snoren, der går op til loftet, som så kommer til at ligge på toppen af mobilen.

Diy Eames Mobile

God fornøjelse med at samle hjemmelavede mobiler.

Du kan finde den orginale vejledning på engelsk her.