DIY Fredag: Hjemmelavet kryddersalt

Sidste år skrev jeg om forskellige kryddersalte, men jeg fik aldrig lavet noget selv.
Sidste sommer var jo en noget kold affære, så der kom ikke helt nok sol og varme til at jeg fik en overflod af krydderurter fra haven.
Det har jo heldigvis været anderledes i år, så jeg fik "høstet" en masse krydderurter i tirsdags, hvor vi jo lige havde en ekstra sommerdag (det er utroligt, det kun var i tirsdags, nu stormen Knud har meldt sin ankomst).

Kryddersalt er en god måde at bevare nogle af sommerens krydderurter, og det vil mindske dit forbrug af salt, da det giver en hel del mere smag til maden end almindeligt, rent salt gør.

Det er helt op til dig, hvilke krydderurter du bruger til dit salt.
Jeg har lavet tre forskellige kryddersalte, hvor to er med krydderurter fra haven, og en er med chipotle chili fra dåse.
Du kan også bruge revet citronskal, krydderier og tørrede krydderurter til dit salt. Jeg har også set salt med bacon og parmesanost.

Hvilken type salt er så bedst til hjemmelavet kryddersalt?
Det har ikke den store betydning for smagen, hvilken type salt du bruger.
Meyers Madhus har lavet en blindsmagning, og der var stort set ingen af de deltagende kokke, som kunne smage forskel på de salte, der var med.
Da du alligevel knuser dit salt sammen med krydderurterne, behøver du ikke gå efter de dyre saltflager.
Jeg har brugt helt almindeligt bordsalt i den grove udgave. Det kostede omkring 8,- for et halvt kilo, men du kan også salgtens bruge havsalt eller Himalayasalt.
Du kan også bruge fint salt, hvis det er det, du har stående i køkkenskabet.

Kryddersalt Purloeg

 

Mine portioner af kryddersalte er ikke så store, men du kan jo sagten skalere op, hvis du skal burge det til julegaver, I er en stor familie, som spiser mange ægge- og kartoffelmadder, eller der er en af saltene, som du bliver helt vild med.

Mit første forsøg var at bruge min Minichopper fra Tupperware til at lave krydderurtesalt; men det virkede ikke så godt. Den var perfekt til chipotlesaltet, men krydderuterne blev bare ikke hakket fint nok i minihakkeren.
Jeg brugte i stedet en køkkenkniv til et hakke salt og krydderurter sammen. Det fungerede fint, og da jeg kunne lytte til en podcast imens, så det gjorde ikke noget, at jeg skulle stå og hakke i et kvarters tid.
Det med at bruge en blender eller foodprocessor, synes jeg, var lidt overkill til en deciliter salt. Men det er nok meget praktisk (og noget hurtigere), hvis der skal laves en stor portion kryddersalt.

Hak Salt Krydderurter

 

Jeg har brugt gamle syltetøjsglas til opbevaring af mit kryddersalt.
Valget faldt på syltetøjsglas, da det var nogle, jeg havde liggende, og så kan de lukke helt tæt, så saltet ikke klumper.
Mine labels kommer fra The Graffical Muse, som er skrevet på med skrifttypen Handlee i fed (du kan se labelet på billedet til chipotlesalt nederst).
Jeg havde ikke lige noget klistermærke-papir at printe labels på, så det er bare helt almindeligt printerpapir med pakketape henover.

Opskrifter på tre forskellige kryddersalte

Salt med purløg

Ingredienser:
0,5 dl groft salt
0,5 dl frisk purløg

Hak purløg og salt sammen til purløgsstykkerne har en størrelse på et par milimeter.
Bred kryddersaltet ud på en bageplade og bag det i ovnen ved 75 °C i omkring en time. Rør gerne rundt i saltet undervejs og findel de klumper, der kan opstå.

Hjemmelavet Kryddersalt Purloeg

 

Salt med rosmarin, timian og hvidløg

Ingredienser:
0,5 dl groft salt
1 fed hvidløg
0,5 dl blandede krydderurter

Pres hvidløget over saltet og hak det sammen med krydderurterne til det er findelt og godt blandet.
Bred kryddersaltet ud på en bageplade og bag det i ovnen ved 75 °C i omkring en time. Rør gerne rundt i saltet undervejs og findel de klumper, der kan opstå.

Diy Kryddersalt 

Chipotlesalt

Ingredienser:
0,5 dl groft salt
1 chipotle chili med 1 tsk sovs
1 tsk papirkapulver

Hak chili og sovs med salt og paprika.
Bred kryddersaltet ud på en bageplade og bag det i ovnen ved 75 °C i omkring halvanden time. Rør rundt i saltet undervejs og findel de klumper, der opstår.

Dette salt er blevet meget stærkt, så du kan evt. bruge mere salt, hvis du vil have en mildere chilismag.

Hjemmelavet Chipotle Cilli Salt