DIY Fredag: Hjemmelavet fuglefoder i kop

Selvom vinteren har været ret mild, uden stærk frost og flere meter sne, er det alligevel hyggeligt at fodre fugle.
Det er faktisk ret hyggeligt hele året!
Og når du først er gået igang med at fodre, må du helst ikke stoppe igen, for fuglene har vænnet sig til at kunne finde føde hos dig.

Det er ikke kun fordi, man vil gøre noget godt for fuglene, og nyde synet af dem spise, at man skal fodre fuglene.
Som de skriver hos HaveNyt : "Vinterfodring giver flere ynglende fugle i haven det følgende år, forudsat at der er tilstrækkeligt med redepladser. En af de klare fordele herved er, at skadedyrsangreb lettere holdes i ave. Bare ét mejsepar ekstra i haven sommeren over fortærer op mod 30.000 lus og larver".
Så vil du gerne have færre insekter i køkkenhaven til sommer, kan det være en god ide at begynde at fodre havens fugle.

Har du ikke lige et fodrebræt eller synes, at det grønne net om fuglekuglerne er ret grimt at have hængende i havens træer og buske, så kan du bruge dagens DIY tip.
Jeg viser nemlig, hvordan du laver hjemmelavede fuglekugler i en gammel kop.

Tag en tur i en genbrugsbutik og køb et par gamle kopper. Man kan tit få dem ret billigt, især hvis de ikke har nogen underkop, og den skal du alligevel ikke bruge.
Husk at give dem en tur i opvaskeren, inden du fylder dem med fuglefoder. Fuglene gider ikke spise støv og snavs.

Det smarte ved at bruge en kop er, at den er nem at hænge op i hanken.
Du bør nok binde en snor fast gennem hanken, da der er stor sandsynlighed for at koppen falder ned, hvis du bare kommer hanken over en gren. Og grenen kan jo også nå at lave sideskud, mens koppen hænger der, og så vil den være svær at få af igen.

Du kan også bruge en halv koksnød, urtepotter af plast eller plastkrus. Fine kopper fra genbrug er bare noget kønnere at have hængende.

Hæng dine kopper med fuglefoder i træer og buske, som kan ses fra et vindue, så du også får glæde af at kigge på fuglene, der spiser.

Ideen og billederne kommer fra bloggen Sandie Seasongoods.

Vil du gerne have mange forskellige fugle til at spise i din have, vil det være en dårlig ide at fylde koppen med korn, da det kun er spurve, duer og solsorte, som gider spise det. Mejser og finker vil hellere have de mere fedtholdige kerner som solsikke, jordnødder, hampefrø, sesamfrø og hørfrø, så dem skal du huske også at putte i din foderblanding.
De købte poser med fuglefoder er hovedsageligt korn, så hvis du bruger sådan en, vil det være godt lige at fylde lidt ekstra frø og nødder i.

Af fedtstof kan du bruge Palmin, svinefedt, kokosolie eller et andet fast fedstof uden tilsat smag og salt.

For at fuglene nemmere kan komme til maden, er det en god ide at sætte en pind fast i maden. Det er især vigtigt, hvis din kop har en stor åbning. For så vil fuglene ikke kunne nå ind til maden i midten, når de sidder på kanten af koppen.
Pinden skal ikke være for lang, så kommer de større fugle bare og snupper al maden fra de små.
Find en pind i haven; den behøver ikke være helt lige, men være lidt længere en koppen er dyb.

Sådan laver du en enkelt foderautomat af en gammel kop

Materialer:
Kop
Fedtstof
Fuglefoder
En pind

Gryde
Ske

1.
Smelt dit fedtstof i en gryde og fyld dit fuglefoder heri.
Forholder skal være ca 1:1. Så hvis du bruger 500g fedt, skal du bruge 500g foder (så har du rigeligt til omkring 4 kopper - alt efter størrelsen på kopperne).
Rør godt rundt, så alle kerner og korn bliver våde af fedtet.

2.
Fyld godt med foder i koppen. Det må godt sejle i fedt, så du kan se det smeltede fedt flyde lidt over kernerne (det er nok lige i overkanten på billedet).
Er kernene ikke fedtede nok, kan du efterfølgende smelte lidt mere fedtstof og hælde oveni foderet i koppen.

3.
Stik din pind ned i koppen.
Det er en godt ide, at den ikke ligger op ad koppens, side men er tættere på midten. Læg evt en ske hen over koppens kanter, og lad pinden i foderet læne sig op ad den. Eller bind lidt ståltråd om pinden, og lad det ligge på koppen sider og holde pinden væk fra kanten.

Fyld Koppen Med Fuglefoder Fedt

 

4.
Stil koppen i køleskabet en times tid for at størkne.

5.
Når fedtet er fast og hvidt, kan du tage koppen med udenfor og hænge den op i et træ eller busk, og fuglene vil indenfor få dage opdage, at der nu er mad at finde i din have.

Hjemmelavet Fuglefoder I Kop

 

Du kan finde den originale vejledning fra Sadie Seasongood her, hvor hun også linker til andre DIY ideer til fugle i haven.