DIY Fredag: Fuglehus af urtepotte

Tidligere har jeg skrevet om at lave hjemmelavede fuglekugler i en kop.
Så hvorfor ikke også lave et lille hjem til de fugle, som kommer og spiser i haven.

Sidste år fik jeg er fuglehus til haven, som min farfar har lavet. Og i år er der en lille musvit-familie, som er flyttet ind.
Det er bare så hyggeligt med fugle i haven.
De fleste småfugle er allerede begyndt at lægge deres æg, men derfor kan du alligevel godt sætte en redekasse op nu, da nogle fugle får flere kuld hen over sommeren. De små fugle vil også gerne have et sted med læ hen over efteråret og vinteren.
Og så når det bliver forår næste år, har fuglen vænnet sig til redekassen og er klar til at stifte familie i den.

Jeg har fundet nogle forskellige hjemmelavede fuglekasser, som er lavet af lerpotter; altså de urtepotter man normalt har blomster i.
Det er lidt anderledes, og så kan jeg godt lide upcycling tanken i disse fuglehuse.
Det skal være en solid urtepotte der bruges, en af plastik er ikke helt holdbar nok til at være hjem for en fuglefamilie.
En lerkrukke er helt oplagt at bruge, da de ikke er ret dyre, og så kan de holde til at være ude hele året rundt.


Den hængende udgave har jeg fundet en vejledning til at lave hos Birds & Blooms.
Det mest besværlige er, at der skal bores et hul i siden af krukken, som fuglene kan komme ind og ud af.
Mit største problem med dette fuglehus, er at der går en metalstang hele vejen ned gennem potten, som jo vil være i vejen, når fuglen skal bygge sin rede.
Jeg tænker at man evt. kunne bruge en underskål istedet for en træplade til at lime på pottens åbning som redekassens bund.

Hjemmelavet Fuglehus Lerpotte


En anden måde at lave en urtepotte om til en redekasse, er fra Quarto Knows. Har har de lukket åbningen af potten halvt med en træplade.
Der er altså ikke boret et lille hul, fuglene kan komme ind og ud gennem, men der er en stor åbning øverst. Jeg ville nok lave åbningen lidt mindre, så det er ikke er så nemt for fugleungernes fjender at komme ind til reden.
Du skal være ret sikker med en stiksav til at lave træstykket til at lukke urtepottens åbning med.

Hjemmelavet Fuglehus Af Lerkrukke


Lidt i samme stil er fuglekassen fra Better Homes and Garden, hvor urtepottens åbning også lukkes med en træplade, men istedet for kun at dække en del af åbningen, er der boret et hul i pladen, som er hen over hele pottens top.
De har placeret hullet nederste på pladen, jeg ville nok vælge at have det i toppen, så fuglen har plads nok i bunden til at lave sin rede.
Hullet i krukkens bund bruges til ophæng på en væg.

Diy Fuglehus Potte


Du kan også gøre hullet i pottens bund større, så det fungerer som fuglenes dør. Du sætter så lerpotten fast på en plade, som kan hænges op på en væg.
Jeg har ikke fundet nogen vejledning til denne redekasse, da billedet er uploadet til pinterest uden et link.

Hjemmelavet Redekasse Potte

 

Hos Dansk Orinitoligisk forening kan du læse meget mere om redekasser og ophæng, og finde en vejledning til at lave et af de klassiske fuglehus.